To je to što me zanima!

Stier: Prioritet je europski put BiH, ali i europeizacija Srbije

U našem je nacionalnom interesu da jugoistok bude stabiliziran i europeiziran. Želimo granice mira i stabilnosti proširiti pa ćemo u tom kontekstu raditi na ovom području, rekao je Stier
Vidi originalni članak

Novi ministar vanjskih poslova o potpredsjednik Vlade Davor Ivo Stier gostovao je u Dnevniku HRT-a za koji je kazao da je hrvatska vanjska politika svojevrsna refleksija i unutarnje stabilnosti i demokratske zrelosti koju je pokazao hrvatski narod.

- Vidimo da u nekim dijelovima Europe i svijeta raste radikalizam i populizam. To nije slučaj u Hrvatskoj. Mi smo dobili i ove izbore na euroatlantskoj platformi. To nam daje legitimitet i snagu na našem vanjskopolitičkom djelovanju i na jugoistoku Europe i u srednjoj Europi - rekao je Stier. 

- Na jugoistoku Europe prioritet je europski put BiH i mi ćemo se aktivno zauzimati za poštovanje ravnopravnosti svih triju konstitutivnih naroda, a što uključuje i hrvatski narod - kazao je ministar vanjskih poslova.

Što se, pak, tiče odnosa sa Srbijom, Stier je kazao da je intencija biti faktor stabilnosti i europeizacija cijelog prostora jugoistoka Europe, to se odnosi i na Srbiju.

- Inzistirat ćemo na poštivanju europskih kriterija i želimo pomoći da se oni postignu. U našem je nacionalnom interesu da jugoistok bude stabiliziran i na neki način europeiziran. Želimo granice mira i stabilnosti proširiti pa ćemo u tom kontekstu raditi na ovom području - rekao je Stier.

Dotakao se i izbjegličke krize.

- U pitanju izbjegličke krize važna je suradnja sa susjedima. Vidjeli smo kako je loše kad se ne surađuje, kako je to bilo za Milanovićeve vlade. Poslije je uspostavljena dobra suradnja i tako ćemo nastaviti te se efikasno sučiti s tim problemom. Treba i unutar EU raditi na zajedničkom rješenju i bitno je nadzirati granicu između Grčke i Turske - kazao je Stier za HRT.

 
 

Idi na 24sata

Komentari 117

  • ilmare 21.10.2016.

    Evo ,upravo pročitala kako Stier otvara konferenciju koju organizira Udruga Vigilare . Gosti su don Damir Stojić, te kardinal Burke, kojeg je Papa izbacio iz Kongregacije za biskupe i maknuo sa mjesta vrhovnog suca ,zbog obrane pedofilije u Crkvi...U "lijepom" društvu je...

  • ljubica ljubičica_1 21.10.2016.

    Meni se čini da nas vi sa vašom vladom gurate u veliki zagrljaj sa Srbima.Što su Slovenci vešto izbegli.A što se tiče BH koga briga neka se rekuperaju kako znaju.I ovako su se katolici preselili u Hrvatsku i uzeli nama posa.

  • liliana 21.10.2016.

    Idi u Brisel i njima prodaj svoju demagogiju,nas ne zanima šta ćeš ti učiniti.Sramite se,Jude.

Komentiraj...
Vidi sve komentare