To je to što me zanima!

Stipe Mesić: Jadranka Kosor je hrabrija od Zorana Milanovića

Bivši šef države tvrdi da aktualnom premijeru treba hrabrost i politička mudrost bivše predsjednice vlade. U intervjuu otkriva što bi on radio drugačije od vladajućih
Vidi originalni članak

24express: U deset godina koliko ste obnašali dužnost predsjednika, Hrvatsku nikada nije zadesila ovako teška gospodarska i socijalna kriza. Da ste još na dužnosti, biste li i što poduzeli?

Radio bih što i tih deset godina - otvarao sam vrata, a na vladi je bilo da taj prostor iskoristi. Na žalost, vlade u tome nisu uspijevale. Zašto nisu, to je drugo pitanje. S emirom od Katara Al-Thanijem dogovorio sam da se izgradi LNG terminal na Krku, vrijednosti oko tri milijarde eura, i da sve brodove za Katar grade naša brodogradilišta, uključujući i tankere za prijevoz ukapljenog plina, ali Sanader je bio protiv. On, a s njime i vlada, zagovarali su europski konzorcij, i nikada nisam mogao shvatiti zašto je, u trenutku kada se kriza iz Amerike počela prelijevati u Europu, Vlada odbila prihvatiti spas za Hrvatsku. S Putinom dogovorim Družbu Adria kako bi dobili naftu za naše rafinerije, dok bi sve što ide preko nas naplaćivali, što bi nam donijelo stotine milijuna, a dogovorio sam s njim i Južni tok - nama koliko treba, a sve što ide preko nas naplaćujemo, opet u stotinama milijuna, i vlada je bila protiv. I danas bih, dakle, pokušavao isto.

24express: Prepoznajete li takvu vrstu komunikacije između aktualne vlade i predsjednika?

Ne vidim da rade na tome, jer se ne otvaraju novi prostori. Mislim da su previše orijentirani samo na europski prostor, a ima toliko niša koje nismo osvojili, i to je odgovornost svih nositelja vlasti. Na primjer, imamo ambasade u nekim zemljama za koje se ni uz najbolju volju ne mogu sjetiti da smo s njima sklopili ma i jedan posao, a tamo gdje možemo napraviti velike poslove, poput Kazahstana ili Azerbejdžana, nemamo diplomatskog predstavništva. Treba snimiti postojeće stanje i ići na tržišta gdje možemo biti konkurentni i otvoriti nova radna mjesta. U arapskim gibanjima izgubili smo sva naša tržišta, ali ne smije se stati.

>>> Više pročitajte u novom 24sataExpressu


Idi na 24sata

Komentari 52

  • Traktornalivadi 17.02.2013.

    Poznato je da HDZ-ovci ne vole članove koji se otmu kontroli, zato mrze i Stipu i Jadranku. Stipe ima pravo, Milanović je tako podbacio da spram njega Jaca izgleda kao profesionalac.

  • febox 17.02.2013.

    nimam komu zamirit

  • pravednik1982 16.02.2013.

    Javio se pravi.

Komentiraj...
Vidi sve komentare