To je to što me zanima!

'Vojni rok nije trebalo ukidati. Mladi moraju znati napuniti pušku, to treba svakom momku'

Članovi stožera kandidata za zagrebačkog gradonačelnika Miroslava Škore u Zagrebu održavaju press konferenciju.
Vidi originalni članak

Domovinsko pokret podržava vojni rok. Po nama to nije trebalo ni ukinuti. Mladi ljudi trebaju otići iz mamine kuće, probati se šest mjeseci ustajati u šest ujutro, pospremati krevet, znati napuniti i očistiti pušku, oribati svoje cipele. To svakom mladom momku treba, poručio je Stipo Mlinarić, saborski zastupnik Domovinskog pokreta i član izbornog stožera Miroslava Škore na pitanje podržavaju li uvođenje vojnog roka, što najavljuje HDZ-ov ministar obrane Mario Banožić.

Ne vidi razloga zašto Hrvatska ne bi imala vojni rok. 

 - Imali smo rat prije 30 godina i nitko nam ne garantira da neće biti rata za 10 godina - istaknuo je.

A ukoliko do rata dođe, dodaje Mlinarić, mladi ne znaju ni kako puška izgleda. 

- Mi smo to učili u srednjim školama, bio je i predmet iz toga, i išli smo na služenje vojnog roka na godinu dana. Šest mjeseci neće nikoga ubiti, vjerujte meni koji sam devet mjeseci u logoru proveo - naglasio je. 

A predstavnici Škorinog izbornog stožera presicu su sazvali kako bi se ponovno obrušili na Možemo! i njihovo, kako kažu, isisavanje javnog novca preko civilnih udruga, spin koji su pustili oko toga da Tomislav Tomašević ima policijsku zaštitu, ali i zbog nezadovoljstva medijskim tretmanom. 

- Jučer ste bili svjedoci događaja vezanih za policijsku zaštitu koja je bila dodijeljena gospodi iz Možemo!, a na kraju je to sve demantirano i od strane policije. Htjelo se ispinati, a tu je dobar dio medija učestvovao, kako im je zbog, kako oni kažu, huškačke atmosfere s naše strane ugrožena sigurnost. Međutim, to je demantirano, policija ne provodi nikakvu zaštitu Tomaševića. Jedna kriva retorika je dovela do situacije da smo mi optuživani cijelu kampanju da smo nekakva huškačka klika. Ne, mi samo iznosimo činjenice i faktografiju - poručio je glavni tajnik stranke, Darijo Žepina.

Kad su krenuli kopati priču oko novca koje udruge povezane s Možemo! dobivaju, naglasio je, nisu mogli ni zamisliti do kakvih razmjera će to doći.

- U jednom od sučeljavanja je naš predsjednik izašao s brojkom od 80 milijuna kuna, jučer je izašao s brojkom od pola milijarde i ovom prigodom moram i njega demantirati - današnja brojka je 823 milijuna kuna i ona ne staje. Ne zato što smo mi sve naše resurse uperili u pravcu istraživanja nego smo otvorili telefone, komunikacijske kanale gdje se nama bivši članovi platforme Možemo!, da budem točniji, vrlo razočarani suradnici, javljaju i daju neka nova saznanja - poručio je i ponovno pozvao sve institucije da se pozabave ovom pričom.

- Gdje su ti projekti, što su oni napravili s tim novcima? Danas smo opet dobili neke obavijesti o sredstvima koji su oni isplaćivali sami sebi - poručuje Žepina i naglašava kako sa iznošenjem ovih podataka neće stati kad u nedjelju prođu izbori.

- Ta cifra pokriva jedan kvalitetan Dinamov stadion, a i samu žičaru - dodao je. 

Naglasio je kako njihova kampanja nije huškača nego da samo iznose činjenice. 

- Ako je iznošenje činjenica i materijalnih dokaza huškanje, evo, onda je huškačka. Huškačko je ono što se dogodilo jučer. Kad vi spinate potencijalnu policijsku zaštitu zbog vaše možebitne ugroze i to usmjerite prema Domovinskom pokretu, to je huškanje i obmanjivanje javnosti - rekao je.

Igor Peternel je najavio osnivanje “Ureda za sprječavanje pranja novca u udrugama, koji će se konstantno baviti transparentnošću tih natječaja i kako se troše javna sredstva."

- Pogotovo što znamo da Možemo! ima sad većinu u skupštini i tu se postavlja pitanje sukoba interesa jer drugi ešalon ekipe Možemo! ostaje u civilnom društvu, a ako su tolike milijune dobivali dok nisu bili na vlasti, zamislite što će se tek događati s tim civilnim sektorom sada kada su se približili vlasti i ulaze u legalne institucije i dolaze u posjed blagajne - poručio je i dodao kako imaju ozbiljne primjedbe i na neovisnost medija i nejednaki pristup prema njima. 

- Primjera radi, gospođica Lalić, kćer profesora Lalića, koji je i osobni donator platforme Možemo, a zaposlena je u Centru za mirovne studije, prima plaću iz javnog novca, njezin otac je suosnivač zaklade Solidarna, koja je zajedno s Mirovnim centrom čini i Kuću ljudskih prava i nadgradnju platforme 112. Dakle, gospodin Lalić, koji je formalno iz tog miljea, odlazi na RTL, N1, komentira i platformu Možemo!, čak mu se u trenutku emocije potkrade i "naši." Gdje je tu neovisnost? I onda kad mi iznosimo ove brojeve, ne dopušta nam se čak ni iznositi ih s nekom pažnjom već se to izvrgava nekom ruglu - požalio se Peternel. 

Ne može se prodavanje magle nazivati ekologijom, niti prodavanje ljudskih prava nazivati neideološkim udrugama, dodao je.

- Kad sve to skupa zbrojite, većini građana je jasno da se tu radi o ogromnim iznosima koji se približavaju milijardi, a da sasvim sigurno benefita nema. Pogotovo u društvu koje sebe ne može nazivati bogatim, koje se za ozbiljno bolesnu djecu i njihovo liječenje u inozemstvu ne može izdvojiti novac iz HZZO-a nego ga građani moraju donirati. U toj istoj zemlji ovoliko novca odlazi na rad udruga s vrlo upitnim rezultatima - poručio je. 

Demantirali su medijske napise da su angažirali tvrtku braće Macan za širenje lažnih oglasa. 

- Zanimljivo je to da su se spominjale i neke druge agencije, ali nitko nije provjerio, recimo, da ona radi još za HDZ, Suvereniste i još neek druge političke stranke. Problem se javlja kad te pojedine agencije i firme rade za Domovinski pokret. Pametnome dosta - istaknuo je Žepina.

Za prozivke HDZ-a i premijera Andreja Plenkovića da je Domovinski pokret doveo Zorana Milanovića na vlast također ističu da se radi o spinu i obmanjivanju javnosti. 

- Nit' smo ga doveli, nit' smo ga tražili, nit' smo ga željeli. Mi smo željeli da Miroslav Škoro bude predsjednik države - poručio je Mlinarić.

Idi na 24sata

Komentari 99

  • fliko 27.05.2021.

    Prvi buju zbrisali kad zagusti na čelu s onim tko je zbrisal kad je zagustilo. I opet bu. Skoro.

  • tedo 27.05.2021.

    BEDAKI bi vratili vojni rok. Totalno sam razočaran u Domovinski pokret. Vi u Zagrebu stvarno nemate za koga glasati... Kako ste se u to doveli?

  • BROKRO 27.05.2021.

    to je naj veca greska sto ste ikad napravili ukinuli sluzenje vojnog roka, to je trebalo ostati duznost svakog gradana rep.Hrvatske ,male Drzave poput nas moraju biti uvijek sposobne braniti sebe i svoje gradane a ovako placaj Amerima i Europi da te cuvaju ili pojedu kao vuk crvenkapicu,Danasnja mlades nezna vise nista osim Mobitela nemaju pojma o zivotu o strogoci o respektu a to sve naucis u vojsci i postanes kad se vratis druga osoba!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare