To je to što me zanima!

Stiže novi 'fićo': U Kragujevcu će se proizvoditi novi El Zero

Fiat otvara pogon Od 2013. godine u tvornici u nekad slavnom Kragujevcu proizvodit će se obični el zero, a 2015. puno veći, koji bi trebao zamijeniti model multiplu
Vidi originalni članak

Prije 26 godina s proizvodne trake u Kragujevcu sišla je posljednja Zastava 750, poznatija kao fićo. Mali, jednostavni i omiljeni automobil proizveden je u stotinama tisuća komada i za njim se godinama žalilo, no ljubitelji legendarnog automobila 2013. godine doći će napokon na svoje.

Talijanski automobilski div Fiat najavio je da će u Kragujevcu ponovno otvoriti pogon za proizvodnju fiće, po uzoru na novi Fiat 500, koji će biti jači, veći i robusniji od modela koji je godinama krstario našim cestama.

Fiat smatra model El Zero ključnim u borbi za prevlast u prodaji te klase vozila. Za glavni proizvodni pogon odabrao je ponovno kragujevačku tvornicu, koja već proizvodi jeftinije verzije starijeg modela Punta.

Radnici tvornice navodno već dulje idu na stručnu obuku u Fiatove tvornice u Poljskoj i Italiji, a nekoliko stotina talijanskih stručnjaka radi na unapređivanju pogona u budućoj tvornici El Zeroa.

Fiat će u početku proizvoditi verziju za pet osoba, a 2015. godine trebali bi početi proizvoditi puno veći model, za sedam putnika. Talijani u Kragujevcu na godinu planiraju proizvesti oko 200.000 vozila, koja bi trebala stajati između 10.000 i 15.000 eura.

Idi na 24sata

Komentari 28

  • Ilirac 06.12.2011.

    Sigurno ce se ovaj ficek pojaviti u nekom novom nastavku "Smrtonosnog Oružja" sa Bruce Willisom kao onaj legendarni "stojadin" kako se juri izmedju grdosjia ulicama New Yorka,,,ajme,opet sprdacine od auta.Stojadin se svojevremeno u Americi poklanjao uz novi kupljeni auto,ahahahaha

  • PapaŠtrumpf 02.12.2011.

    Ipak ću pričekati novi model Lade Nive SUV 4×4 model 2014. navodno će trošiti samo 18 l./100 km

  • šakić 01.12.2011.

    ja san se napravija u fići!!!!!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare