To je to što me zanima!

Stjepan Klarić: U Kerestincu nije bilo silovanja i ubojstava

Klarić tvrdi da su mnogi svjedoci, koji su kao žrtve ispitani tijekom postupka, iznijeli niz osveta i objeda, posebno što se tiče optužbi za seksualna zlostavljanja
Vidi originalni članak

U Kerestincu, kao i prvom Konačištu u zagrebačkoj Gajevoj nije bilo ubojstava niti silovanja, rekao je Stjepan Klarić iznoseći obranu na Županijskom sudu u Zagrebu. Prvooptuženog Klarića i četvoricu njegovih bivših podređenih terete za najstrašnija psihička i fizička zlostavljanja pripadnika neprijateljske vojske, ali i srpskih civila uhićenih na području Zagreba i Siska 1991.

Klarić tvrdi da su mnogi svjedoci, koji su kao žrtve ispitani tijekom postupka, iznijeli niz osveta i objeda, posebno što se tiče optužbi za seksualna zlostavljanja. Potvrdio je, međutim, da je za ispitivanja zarobljenika bio zadužen SIS.

- SIS-ovci su zarobljenike ispitivali u tzv. "crnoj sobi", no u njoj nije bilo nikakvih zlostavljanja ili sprava za mučenje, već samo jedne švedske ljestve i dva kožna remena za vježbanje - rekao je danas Klarić. Josip Perković, bivši čelnik SIS-a , koji je posvjedočio da nitko iz SIS-a nije ispitivao zarobljenike u Kerestincu, kazao je da su u "crnoj sobi", nakon prigovora Međunarodnog crvenog križa, pronađene sprave kojima su zatvorenici brutalno zlostavljani, često i seksualno.

Klarić je rekao i da je Kerestinec često bio pod nadzorom raznih promatrača i medija, dok je za reagiranje Crvenog križa zbog odnosa prema dvojici zatvorenika kazao da to dokazuje tek da je bilo "ekscesa" ali ne i ratnog zločina.

Drugooptuženi Dražen Pavlović ustvrdio je da je za 90 posto stvari koje su se navodno događale u Kerestincu čuo tek na suđenju, jer sa zatvorenicima nije imao nikakve veze. Slično je rekao i petooptuženi Goran Štrukelj. Trećeoptuženi Viktor Ivančin rekao je da je zarobljenicima znao donositi razne stvari.

- Kada sam vidio jednog izudaranog zarobljenika odveo sam ga u bolnicu na Sveti Duh, nakon što ga nisu htjeli primiti u ambulanti na Selskoj i zatvorskoj bolnici u Svetošimunskoj - kazao je Ivančin. Četvrtooptuženi Željko Živec ponovio je da se brani šutnjom.

Suđenje se nastavlja u utorak kada se očekuju završne riječi tužiteljstva i obrane.


Idi na 24sata

Komentari 22

  • Jedinstveni 30.10.2012.

    Kad ce na red doci Mato Lausic ?

  • corvis 30.10.2012.

    Zašto nam nisu dali da ustrojimo vojsku, Vojnu policiju i službe vezane za to pa bi onda bilo sve po Ženevskoj konvenciji!

  • NeNormalan 29.10.2012.

    Kerestinec je bio dječji vrtić prema Veleprometu, Manjači i ostalim srpskim logorima.

Komentiraj...
Vidi sve komentare