Obavijesti

News

Komentari 22

Stjepan Klarić: U Kerestincu nije bilo silovanja i ubojstava

Stjepan Klarić: U Kerestincu nije bilo silovanja i ubojstava
1

Klarić tvrdi da su mnogi svjedoci, koji su kao žrtve ispitani tijekom postupka, iznijeli niz osveta i objeda, posebno što se tiče optužbi za seksualna zlostavljanja

VIDEO

U Kerestincu, kao i prvom Konačištu u zagrebačkoj Gajevoj nije bilo ubojstava niti silovanja, rekao je Stjepan Klarić iznoseći obranu na Županijskom sudu u Zagrebu. Prvooptuženog Klarića i četvoricu njegovih bivših podređenih terete za najstrašnija psihička i fizička zlostavljanja pripadnika neprijateljske vojske, ali i srpskih civila uhićenih na području Zagreba i Siska 1991.

Klarić tvrdi da su mnogi svjedoci, koji su kao žrtve ispitani tijekom postupka, iznijeli niz osveta i objeda, posebno što se tiče optužbi za seksualna zlostavljanja. Potvrdio je, međutim, da je za ispitivanja zarobljenika bio zadužen SIS.

- SIS-ovci su zarobljenike ispitivali u tzv. "crnoj sobi", no u njoj nije bilo nikakvih zlostavljanja ili sprava za mučenje, već samo jedne švedske ljestve i dva kožna remena za vježbanje - rekao je danas Klarić. Josip Perković, bivši čelnik SIS-a , koji je posvjedočio da nitko iz SIS-a nije ispitivao zarobljenike u Kerestincu, kazao je da su u "crnoj sobi", nakon prigovora Međunarodnog crvenog križa, pronađene sprave kojima su zatvorenici brutalno zlostavljani, često i seksualno.

Klarić je rekao i da je Kerestinec često bio pod nadzorom raznih promatrača i medija, dok je za reagiranje Crvenog križa zbog odnosa prema dvojici zatvorenika kazao da to dokazuje tek da je bilo "ekscesa" ali ne i ratnog zločina.

Drugooptuženi Dražen Pavlović ustvrdio je da je za 90 posto stvari koje su se navodno događale u Kerestincu čuo tek na suđenju, jer sa zatvorenicima nije imao nikakve veze. Slično je rekao i petooptuženi Goran Štrukelj. Trećeoptuženi Viktor Ivančin rekao je da je zarobljenicima znao donositi razne stvari.

- Kada sam vidio jednog izudaranog zarobljenika odveo sam ga u bolnicu na Sveti Duh, nakon što ga nisu htjeli primiti u ambulanti na Selskoj i zatvorskoj bolnici u Svetošimunskoj - kazao je Ivančin. Četvrtooptuženi Željko Živec ponovio je da se brani šutnjom.

Suđenje se nastavlja u utorak kada se očekuju završne riječi tužiteljstva i obrane.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

Peđa Grbin nakon  pregovora s DP-om:  Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...
VIDEO: OBRAĆANJE ŠEFA SDP-A

Peđa Grbin nakon pregovora s DP-om: Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...

Do potrebnih 76 ruku još nitko nije došao, HDZ je, podsjećamo, na ovim parlamentarnim izborima osvoji 61 mandat, SDP 42, dok je Domovinski pokret s 14 osvojenih mandata 3. stranka u državi...
Tuga u Makarskoj nakon smrti susjede Milke (73): 'Brinula se o sinu, tko će sada njemu pomoći'
UHITILI MUŠKARCA (40)

Tuga u Makarskoj nakon smrti susjede Milke (73): 'Brinula se o sinu, tko će sada njemu pomoći'

Muškarca (40) priveli su zbog izazivanja smrti iz nehaja. On je verbalno napao Milku B. (73) ispred zgrade, a potom ju i odgurnuo. Žena je potom preminula nakon što joj je pozlilo