To je to što me zanima!

Što ako se zdravstveni djelatnik odbije cijepiti ili testirati? Beroš kaže da će odgovor dati pravnici

Radimo sve da ne bude diskriminacije zdravstvenih djelatnika, ali Covid potvrde su nužan korak u kontekstu rastućih brojeva, poručio je ministar zdravstva Vili Beroš
Vidi originalni članak

Nakon što je u otvorenom pismu najavio uvođenje Covid potvrda od 1. listopada za sve zdravstvene, ali i nezdravstvene djelatnike u bolnicama, zastupnik Domovinskog pokreta Stjepo Bartulica upitao je ministra zdravstva Vilija Beroša u Saboru može li djelatnik koji se odbije cijepiti, a isto tako i testirati jednom tjedno dobiti otkaz. 

Beroš je poručio kako će na to pitanje odgovor dati pravnici sukladno Zakonu o radu. 

- Meni je osnovni postulat za to pružanje sigurnosti u zdravstvenoj zaštiti, kako Covid bolesnicima, tako i ostalima. Želimo li otići u nesigurno zdravstveno okruženje? Sigurno to ne želimo. Potvrda nije nešto što garantira zdravstvenu sigurnost, ali je u ovom trenutku najbolji instrument za postizanje sigurnosti. A da ne bismo bili isključivi, zato smo omogućili i testiranje onih koji nisu cijepljeni ili preboljeli - istaknuo je ministar dodavši kako će ti testovi u početku biti i besplatni za djelatnike, dakle na račun poslodavca. 

U prijevodu, na račun poreznih obveznika. 

- Radimo sve da ne bude diskriminacije zdravstvenih djelatnika, ali to je nužan korak u kontekstu rastućih brojeva. Ne vidim racionalnu odluku odbijanja testiranja, posebno ako mu je i plaćeno. Svatko onaj tko pruža zdravstvenu zaštitu, mora ispuniti neki element. Pogotovo u ovim izvanrednim okolnostima. U normalnim okolnostima moraju imati sanitarnu iskaznicu. Kako ćemo postupati prema onima koji se odbiju testirati? Pravnici će naći adekvatan odgovor na to uzimajući u obzir Zakon o radu, ali meni je imperativ osigurati sigurnost u zdravstvenom okruženju - poručio je.

Idi na 24sata

Komentari 34

  • ludnapola 15.09.2021.

    sto ceti pravnici..svaka budala zna ako nesto nije obvezno po zakonu da ga ne mozes natjerati da se cijepi..mozes mu dati samo otkaz o radu..i to ne momentalni, nego onaj kroz zakonsku osnovu..nista ti nisu ukrali, nikog istukli, nisu odali drzavnu tajnu u zdravstvu..a i ti ces isto prilikom otkaza odraditi otkazni rok...

  • Unkonown_user 15.09.2021.

    dont srac tu mac

  • 15.09.2021.

    Po komentarima se vidi da će ljudi sve manje ili prestati ići i zubaru. Jer tko zna šta ti taj može ugraditi u plobmu….možda prisluškivač, mini kameru…..

Komentiraj...
Vidi sve komentare