To je to što me zanima!

Što je selo bez svojih običaja: Prase za 500, jarići za 250 kn

Održavaju tradiciju: Mještani sela Gaj kraj Lipika više od 200 godina održavaju licitaciju životinja. Sva zarada ide za obnovu župne crkve svete Katarine
Vidi originalni članak

Više od 200 godina u malom selu Gaj kraj Lipika mještani njeguju tradiciju javnih licitacija za domaće životinje. Kao i svake godine, i ovaj put dražbu su održali na Dan svetog Antuna Pustinjaka u dvorištu župne crkve svete Katarine.

Licitaciju je predvodio iskusni seoski voditelj Stjepan Karlović ‘Štefo’.

- Na taj datum su životinje prodavali naši stari i mi tu tradiciju čuvamo. To traje otkad je ustanovljena naša župa i sagrađena crkva svete Katarine na početku 19. stoljeća, točnije 1804. Tada je bila prva ovakva dražba, na ovom istome mjestu - objasnili su nam Slavonci korijene neobične tradicije. Dodali su da je ona gotovo izumrla u ostalim dijelovima Hrvatske. Prije same licitacije sve životinje, koje su njihovi vlasnici iz Gaja i okolnih sela donijeli na improviziranu tržnicu iza seoske crkve, blagoslovio je župnik. Mještani su nam otkrili kako se domaće životinje na licitaciju donose kao milodar i označavaju kraj božićnog razdoblja. Ove godine ‘Štefo’ je okupljenim licitatorima nudio kokoši, prasce, kozliće, jariće, kuniće... Najveću cijenu postiglo je prase crne slavonske svinje fajferice koju su prodali za 500 kuna. Kupio ga je

Slobodan Katunar, zamjenik gradonačelnika Lipika, koji ga je nakon toga darovao župniku Stjepanu Škvorcu.

Uz crno prase, visoku cijenu postigao je par jarića koje je voditelj prodao za 250 kuna.­

- Sve cijene su ovdje simbolične. Radi se o tome da mi njegujemo tradiciju i na ovaj način pomažemo našoj crkvi. Mi smo mala sredina i jako smo povezani - poručili su mještani Gaja. Osim domaćih životinja, na licitaciji su se nudile i potkove za konje. Na ovogodišnjoj dražbi prikupljeno je 1960 kuna, a sav iznos ide za obnovu crkve svete Katarine.

Idi na 24sata

Komentari 32

  • Gladius 23.01.2016.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 8 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je lakša opomena. Trenutno imate 1 laku opomenu i 0 težih opomena u posljednjih tjedan dana. Ako sakupite tri, vaš korisnički račun bit će privremeno blokiran.

  • vihor 2016 23.01.2016.

    jadne zivotinje sto preivljaju za obicaje..

  • wimbledon 23.01.2016.

    lijepo je vidjeti da postoji još ovako kvalitetnih seoskih događanja....koja su nažalost sve rjeđa!

Komentiraj...
Vidi sve komentare