To je to što me zanima!

Što naši kirurzi slušaju dok vas operiraju? Ne vole narodnjake

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Naši najpoznatiji kirurzi imaju različit repertoar pjesama koje slušaju u salama. Za 24sata otkrili su uz koju glazbu izvode komplicirane operacije. 'Glazba koja svira u pozadini stvara dobru atmosferu', ističu kirurzi
Vidi originalni članak

Dok ležite u dubokoj anesteziji na operacijskom stolu, niste ni svjesni da se kirurzi tijekom zahvata motiviraju ili opuštaju uz omiljenu glazbu. No ne brinite, u pozadini ne trešte narodnjaci jer naši najbolji kirurzi generalno imaju dobar glazbeni ukus, s mnogo starog rocka ili ležernih glazbenih nota.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Naši top kirurzi podijelili su s nama svoje playliste i najdraže pjesme koje “raspale” u sali za vrijeme operacija.

A ovom temom posebno je bio oduševljen prim. dr. Antun Kljenak, plastični kirurg iz Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj u Zagrebu.

- Ma ja sam vam glavni DJ na svim obiteljskim i prijateljskim okupljanjima. Imam i svu opremu, zvučnike, miksetu. Ništa bez glazbe, pa tako ni na operaciji – kaže prim. dr. Kljenak koji sluša različitu glazbu prije operacije, dok pere ruke i za vrijeme operacije, a i to ovisi radi li dnevnu ili noćnu smjenu. Za vrijeme dnevne, dok radi dječju plastičnu kirurgiju te kirurgiju šaka i opeklina rado sluša Iggy Popa, Leonarda Cohena ili Zaz, a tijekom dugotrajnih zahvata u pozadini se u sali čuje Sting i njegov “A touch of jazz” ili svi albumi Dire Straitsa. Tijekom noćne za vrijeme dugotrajnih zahvata ima svoj određeni repertoar od Brucea Springsteena, Princa, Davida Bowieja, Beatlesa...

U sali Klinike za neurokirurgiju KBC-a Sestre milosrdnice, tijekom operacije odjekuju stihovi Miroslava Škore, Joleta, Klape Rišpet, Prodigyja i Simply Reda.

Tako je svoju omiljenu play listu složio predstojnik Klinike, prof. dr. Krešimir Rotim. No, Škoro i Jole, pa onda žestoki Prodigy?

- Sve ovisi treba li atmosferu dizati, ako radimo nešto novo i izazovno, ili nam treba relaksirajuća atmosfera, ako je zahvat dugotrajan i iscrpljujuć. Uz pjesmu se veselimo ili tugujemo. Duboko nas pogodi ako nekome idemo ukloniti tumor pa se tijekom operacije ispostavi da je zloćudni, osobito ako se radi o mlađem pacijentu – objašnjava prof. dr. Rotim iz Njemačke gdje trenutno brine o našim rukometašima. A kako bi se maksimalno koncentrirao na posao te eliminirao zvukove raznih uređaja i razgovore članova kirurške ekipe, pomoć u glazbi traži i voditelj Odjela za kardijalnu kirurgiju odraslih na KBC-u Zagreb, prof.dr. Hrvoje Gašparović.

Koncentracija uz glazbu

Za svoj gušt voli si pustiti ponekad bend Sisters of Mercy.

- Taj bend jako volim, ali ga ne slušamo često u sali jer ga ostatak ekipe baš ne voli. Općenito ne volim slušati razgovore u sali, a uz glazbu sam potpuno koncentriran na operaciju - kaže i dodaje da rijetko zapjeva u sali jer ga nije baš ugodno za slušati.

Predstojnik Klinike za kirurgiju KBC-a Rijeka, prof. dr. Miljenko Kovačević glazbu za slušanje tijekom operacije, kaže nam, bira zajedno sa svojom ekipom.

- Ovaj posao zahtijeva duboku koncentraciju, a glazba nam pomaže da se opustimo i budemo posve predani onome što radimo i da imamo poticajnu atmosferu. To je osobito važno za postizanje balansa jer vrlo često radimo dugotrajne zahvate - kaže prof. dr. Kovačević.

Stari roker u duši je i prof. dr. Branislav Kocman, voditelj Centra za transplantaciju i hepatobilijarnu kirurgiju KB Merkur.

Zajedno s ekipom bira pjesme

On ne voli tišinu u sali, a sluša bendove Cream, Led Zeppelin, Rolling Stonese. Voli još i ex YU rock poput Haustora, Filma, Azre... Moderne pjevače ne voli.

- Svi imaju neke visoke glasove pa si to nemrem popevati - pojašnjava nam prof. dr. Kocman.

Ljubitelj novovalnih bendova s početka osamdesetih je i prof.dr. Željko Kaštelan, predstojnik Klinike za urologiju KBC-a Zagreb. Nekada je svirao violinu i gitaru te imao bend. U sali sluša AC/DC, U2, Duran Duran...

- Komunikacija u sali nam je ipak u prvom planu, a glazba je u podlozi kako bi stvorila dobru atmosferu i pomogla u koncentraciji. To je osobito važno kod transplantacija koje često radimo kasno poslijepodne ili noću - kaže prof. dr. Kaštelan.

Idi na 24sata

Komentari 143

  • 21.01.2019.

    Neka oni slušaju sta god hoce Al svaka im cast spasavaju ljudske Zivote i zasluzuju puno vece place

  • 21.01.2019.

    Hahaha sve je istina. Dok se ruke peru je to "klasika " Bach ili Hyden , kada duže traje i jako je pipkavo sporija glazba ili ništa.Al obično ACDC, Prodigy, daa..too, jaaaaako često..🤷🏼‍♀️i rado.. Sting, Bjork, Zepellin..sve ima svoje.. ..od Simply Reda do Princa, Davida Bowieja..Evo Dr. Kljenak veli kako je na svim obiteljskim i prijateljskim okupljanjima DJ To je i samnom slučaj. Hahaha, al svi imaju pravo glasa , dok se sastave liste.. I onda se ide. Nesterilna sestra ima pravo promijeniti po brojevima ili ugasiti, ako joj samo jedan mig dam.To je moje pravilo. Tako je, maa ništa bez glazbe ;) pa tako ni na operaciji hajajaj. A ništ, sve je to normalno. A zašto nebi. :)

  • Rollan Rollan 21.01.2019.

    Mogu si samo zamisliti jednu tešku neurološku operaciju uz "lake" taktove AC/DC - nekako ne ide zajedno. Nešto što je "divlje" ne ide uz neophodnu tananu preciznost i sopostotnu koncentraciju. A samo si zamišljam kako bi izgledala play lista jednog kujundžića, onog nosatog iz Like, limenog vitza i sličnih frikova - tu su sigurno same žarujice.

Komentiraj...
Vidi sve komentare