Obavijesti

News

Komentari 143

Što naši kirurzi slušaju dok vas operiraju? Ne vole narodnjake

Što naši kirurzi slušaju dok vas operiraju? Ne vole narodnjake
4

Naši najpoznatiji kirurzi imaju različit repertoar pjesama koje slušaju u salama. Za 24sata otkrili su uz koju glazbu izvode komplicirane operacije. 'Glazba koja svira u pozadini stvara dobru atmosferu', ističu kirurzi

VIDEO

Dok ležite u dubokoj anesteziji na operacijskom stolu, niste ni svjesni da se kirurzi tijekom zahvata motiviraju ili opuštaju uz omiljenu glazbu. No ne brinite, u pozadini ne trešte narodnjaci jer naši najbolji kirurzi generalno imaju dobar glazbeni ukus, s mnogo starog rocka ili ležernih glazbenih nota.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:49

Naši top kirurzi podijelili su s nama svoje playliste i najdraže pjesme koje “raspale” u sali za vrijeme operacija.

A ovom temom posebno je bio oduševljen prim. dr. Antun Kljenak, plastični kirurg iz Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj u Zagrebu.

- Ma ja sam vam glavni DJ na svim obiteljskim i prijateljskim okupljanjima. Imam i svu opremu, zvučnike, miksetu. Ništa bez glazbe, pa tako ni na operaciji – kaže prim. dr. Kljenak koji sluša različitu glazbu prije operacije, dok pere ruke i za vrijeme operacije, a i to ovisi radi li dnevnu ili noćnu smjenu. Za vrijeme dnevne, dok radi dječju plastičnu kirurgiju te kirurgiju šaka i opeklina rado sluša Iggy Popa, Leonarda Cohena ili Zaz, a tijekom dugotrajnih zahvata u pozadini se u sali čuje Sting i njegov “A touch of jazz” ili svi albumi Dire Straitsa. Tijekom noćne za vrijeme dugotrajnih zahvata ima svoj određeni repertoar od Brucea Springsteena, Princa, Davida Bowieja, Beatlesa...

U sali Klinike za neurokirurgiju KBC-a Sestre milosrdnice, tijekom operacije odjekuju stihovi Miroslava Škore, Joleta, Klape Rišpet, Prodigyja i Simply Reda.

Tako je svoju omiljenu play listu složio predstojnik Klinike, prof. dr. Krešimir Rotim. No, Škoro i Jole, pa onda žestoki Prodigy?

- Sve ovisi treba li atmosferu dizati, ako radimo nešto novo i izazovno, ili nam treba relaksirajuća atmosfera, ako je zahvat dugotrajan i iscrpljujuć. Uz pjesmu se veselimo ili tugujemo. Duboko nas pogodi ako nekome idemo ukloniti tumor pa se tijekom operacije ispostavi da je zloćudni, osobito ako se radi o mlađem pacijentu – objašnjava prof. dr. Rotim iz Njemačke gdje trenutno brine o našim rukometašima. A kako bi se maksimalno koncentrirao na posao te eliminirao zvukove raznih uređaja i razgovore članova kirurške ekipe, pomoć u glazbi traži i voditelj Odjela za kardijalnu kirurgiju odraslih na KBC-u Zagreb, prof.dr. Hrvoje Gašparović.

Koncentracija uz glazbu

Za svoj gušt voli si pustiti ponekad bend Sisters of Mercy.

- Taj bend jako volim, ali ga ne slušamo često u sali jer ga ostatak ekipe baš ne voli. Općenito ne volim slušati razgovore u sali, a uz glazbu sam potpuno koncentriran na operaciju - kaže i dodaje da rijetko zapjeva u sali jer ga nije baš ugodno za slušati.

Predstojnik Klinike za kirurgiju KBC-a Rijeka, prof. dr. Miljenko Kovačević glazbu za slušanje tijekom operacije, kaže nam, bira zajedno sa svojom ekipom.

- Ovaj posao zahtijeva duboku koncentraciju, a glazba nam pomaže da se opustimo i budemo posve predani onome što radimo i da imamo poticajnu atmosferu. To je osobito važno za postizanje balansa jer vrlo često radimo dugotrajne zahvate - kaže prof. dr. Kovačević.

Stari roker u duši je i prof. dr. Branislav Kocman, voditelj Centra za transplantaciju i hepatobilijarnu kirurgiju KB Merkur.

Zajedno s ekipom bira pjesme

On ne voli tišinu u sali, a sluša bendove Cream, Led Zeppelin, Rolling Stonese. Voli još i ex YU rock poput Haustora, Filma, Azre... Moderne pjevače ne voli.

- Svi imaju neke visoke glasove pa si to nemrem popevati - pojašnjava nam prof. dr. Kocman.

Ljubitelj novovalnih bendova s početka osamdesetih je i prof.dr. Željko Kaštelan, predstojnik Klinike za urologiju KBC-a Zagreb. Nekada je svirao violinu i gitaru te imao bend. U sali sluša AC/DC, U2, Duran Duran...

- Komunikacija u sali nam je ipak u prvom planu, a glazba je u podlozi kako bi stvorila dobru atmosferu i pomogla u koncentraciji. To je osobito važno kod transplantacija koje često radimo kasno poslijepodne ili noću - kaže prof. dr. Kaštelan.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 143
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.