Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
143 komentara

Što naši kirurzi slušaju dok vas operiraju? Ne vole narodnjake

Naši najpoznatiji kirurzi imaju različit repertoar pjesama koje slušaju u salama. Za 24sata otkrili su uz koju glazbu izvode komplicirane operacije. 'Glazba koja svira u pozadini stvara dobru atmosferu', ističu kirurzi

Medical team perform a heart surgery in an operating room at the Saint-Augustin clinic in Bordeaux
Video: 24sata Video
143 komentara

Dok ležite u dubokoj anesteziji na operacijskom stolu, niste ni svjesni da se kirurzi tijekom zahvata motiviraju ili opuštaju uz omiljenu glazbu. No ne brinite, u pozadini ne trešte narodnjaci jer naši najbolji kirurzi generalno imaju dobar glazbeni ukus, s mnogo starog rocka ili ležernih glazbenih nota.

POGLEDAJTE VIDEO:

Naši top kirurzi podijelili su s nama svoje playliste i najdraže pjesme koje “raspale” u sali za vrijeme operacija.

A ovom temom posebno je bio oduševljen prim. dr. Antun Kljenak, plastični kirurg iz Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj u Zagrebu.

- Ma ja sam vam glavni DJ na svim obiteljskim i prijateljskim okupljanjima. Imam i svu opremu, zvučnike, miksetu. Ništa bez glazbe, pa tako ni na operaciji – kaže prim. dr. Kljenak koji sluša različitu glazbu prije operacije, dok pere ruke i za vrijeme operacije, a i to ovisi radi li dnevnu ili noćnu smjenu. Za vrijeme dnevne, dok radi dječju plastičnu kirurgiju te kirurgiju šaka i opeklina rado sluša Iggy Popa, Leonarda Cohena ili Zaz, a tijekom dugotrajnih zahvata u pozadini se u sali čuje Sting i njegov “A touch of jazz” ili svi albumi Dire Straitsa. Tijekom noćne za vrijeme dugotrajnih zahvata ima svoj određeni repertoar od Brucea Springsteena, Princa, Davida Bowieja, Beatlesa...

Foto: 24sata/PIXSELL

U sali Klinike za neurokirurgiju KBC-a Sestre milosrdnice, tijekom operacije odjekuju stihovi Miroslava Škore, Joleta, Klape Rišpet, Prodigyja i Simply Reda.

Tako je svoju omiljenu play listu složio predstojnik Klinike, prof. dr. Krešimir Rotim. No, Škoro i Jole, pa onda žestoki Prodigy?

- Sve ovisi treba li atmosferu dizati, ako radimo nešto novo i izazovno, ili nam treba relaksirajuća atmosfera, ako je zahvat dugotrajan i iscrpljujuć. Uz pjesmu se veselimo ili tugujemo. Duboko nas pogodi ako nekome idemo ukloniti tumor pa se tijekom operacije ispostavi da je zloćudni, osobito ako se radi o mlađem pacijentu – objašnjava prof. dr. Rotim iz Njemačke gdje trenutno brine o našim rukometašima. A kako bi se maksimalno koncentrirao na posao te eliminirao zvukove raznih uređaja i razgovore članova kirurške ekipe, pomoć u glazbi traži i voditelj Odjela za kardijalnu kirurgiju odraslih na KBC-u Zagreb, prof.dr. Hrvoje Gašparović.

Koncentracija uz glazbu

Za svoj gušt voli si pustiti ponekad bend Sisters of Mercy.

- Taj bend jako volim, ali ga ne slušamo često u sali jer ga ostatak ekipe baš ne voli. Općenito ne volim slušati razgovore u sali, a uz glazbu sam potpuno koncentriran na operaciju - kaže i dodaje da rijetko zapjeva u sali jer ga nije baš ugodno za slušati.

Predstojnik Klinike za kirurgiju KBC-a Rijeka, prof. dr. Miljenko Kovačević glazbu za slušanje tijekom operacije, kaže nam, bira zajedno sa svojom ekipom.

- Ovaj posao zahtijeva duboku koncentraciju, a glazba nam pomaže da se opustimo i budemo posve predani onome što radimo i da imamo poticajnu atmosferu. To je osobito važno za postizanje balansa jer vrlo često radimo dugotrajne zahvate - kaže prof. dr. Kovačević.

Foto: 24sata/PIXSELL

Stari roker u duši je i prof. dr. Branislav Kocman, voditelj Centra za transplantaciju i hepatobilijarnu kirurgiju KB Merkur.

Zajedno s ekipom bira pjesme

On ne voli tišinu u sali, a sluša bendove Cream, Led Zeppelin, Rolling Stonese. Voli još i ex YU rock poput Haustora, Filma, Azre... Moderne pjevače ne voli.

- Svi imaju neke visoke glasove pa si to nemrem popevati - pojašnjava nam prof. dr. Kocman.

Ljubitelj novovalnih bendova s početka osamdesetih je i prof.dr. Željko Kaštelan, predstojnik Klinike za urologiju KBC-a Zagreb. Nekada je svirao violinu i gitaru te imao bend. U sali sluša AC/DC, U2, Duran Duran...

- Komunikacija u sali nam je ipak u prvom planu, a glazba je u podlozi kako bi stvorila dobru atmosferu i pomogla u koncentraciji. To je osobito važno kod transplantacija koje često radimo kasno poslijepodne ili noću - kaže prof. dr. Kaštelan.

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message