To je to što me zanima!

Stroža pravila: Zbog sinkope vozačka će se odmah oduzeti!

Ne želim ulaziti u konkretan slučaj, ali dok se nekome ne utvrdi uzrok sinkope, to je apsolutno kontraindikacija za vožnju auta, bicikla ili romobila, rekao je akademik i dr. kardiologije Davor Miličić
Vidi originalni članak

Ministarstvo unutarnjih poslova ove godine oduzelo je 1048 vozačkih dozvola vozačima koji zbog zdravlja više nisu bili sposobni sjediti za volanom, a od početka iduće godine pravila za oduzimanje dozvole bit će još i stroža. 

Po njima bi se i zbog sinkope (iznenadnog i neobjašnjivoga gubitka svijesti) vozačka automatski morala poništavati sve dok vozač ne prođe preglede te dok liječnici ne potvrde da je zdravstveno sposoban voziti. Podsjetimo, Tomislav Horvatinčić nedavno je oslobođen krivnje za smrt dvoje Talijana koje je pokosio svojom brodicom, i to pravdajući se sinkopom. 

- Ne želim ulaziti u konkretan slučaj, ali dok se nekome ne utvrdi uzrok sinkope, to je apsolutno kontraindikacija za vožnju auta, bicikla ili romobila - rekao je akademik i dr. kardiologije Davor Miličić koji smatra da se takvima automatski mora uzeti dozvola. 

Pojasnio je i da kod takvih pacijenata specijalist u povijesti bolesti upućuje napomenu obiteljskom liječniku koji je zadužen da obavijesti policiju da pojedinac više nije sposoban voziti. 

Doktorica medicine rada Azra Huršidić-Radulović kaže kako ništa radikalno ne donosi novi Pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača, pa ni sinkopa nije ništa novo. 

- Ali se njime sad taksativno navode kardiovaskularne bolesti, u koje spada i sinkopa, te bolesti dijabetesa zbog kojih se nekome može oduzeti vozačka - napominje dr. Huršidić-Radulović. 

Tako dozvolu više neće dobiti oni koji imaju tešku hipoglikemiju, koja se ponavlja u budnom stanju, ako ne dokažu da barem tri mjeseca nisu imali epizodu hipoglikemije.

Vozačka se može trajno oduzeti i zbog transplantacije srca, operacije srčanog zaliska, ali i visokog krvnog tlaka, koji se ni pod lijekovima ne spušta ispod 180/110, a za profesionalne vozače ta je granica 155/95.

Idi na 24sata

Komentari 126

  • Ventrilokvist 02.11.2017.

    Sinkopa ne postoji. Postoji alkohol, kokain, svršavanje u vožnji. I postoji muzički termin "sinkopa", koji se učio u osnovnoj školi, na primjeru makedonske pjesme "bralajanakapi-i-ini, bra-la-ka-pini".

  • PRAVILO BROJ 8 31.10.2017.

    hahahaha........kome susedu jur na martinje,horvatincicu ziher ne

  • JerkoKC 31.10.2017.

    Radi laži ubice Horvatinčića i potkupljenih doktora i sudaca mijenja se zakon.

Komentiraj...
Vidi sve komentare