To je to što me zanima!

Stručnjaci pisali u Haag: Treba osloboditi Gotovinu i Markača!

Američki, kanadski i britanski poznavaoci međunarodnog ratnog prava dokazuju da je presuda generalima donesena na pogrešnim zaključcima i traže ukidanje presude
Vidi originalni članak

Dvanaest vrhunskih međunarodnih pravnih i vojnih stručnjaka podnijelo je zahtjev Žalbenom vijeću Haaškog suda da se u cijelosti ukine prvostupanjska presuda generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču. Rezultat je to nedavnog zatvorenog simpozija na sveučilištu u Atlanti. Stručnjaci na 25 stranica kritiziraju osuđujuću presudu za "nezakonito granatiranje" Knina, Benkovca, Gračaca i Obrovca 4. i 5. kolovoza 1995. tijekom vojne akcije Oluja.

- Potvrđivanje takve presude imalo bi dugoročne implikacije na međunarodno humanitarno i ratno pravo, a time i na buduće oružane sukobe u svijetu - stoji u podnesku u obliku "prijatelja suda", koje posjeduje Večernji list.

Stručnjaci smatraju, između ostalog, kako je nedopustiva procjena sudskog vijeća da kuća Milana Martića nije bila legitimni vojni cilj. Tvrde da, obzirom na Martićevu paravojsku, je ona to bila te da je besprijekorno gađana, jer nitko nije poginuo. Prema njima, to je dokaz da je Gotovina vodio računa o civilima. Također, navode kako je 200 metarski radijus, koji sudac Alphonse Orie dopušta kao prostor pogreške topništva, neviđen jer prema valjanim standardima taj prostor iznosi minimalno 400 metara.

Potpisnici ovog podneska su ugledni američki, kanadski i britanski poznavaoci međunarodnog ratnog prava i dva američka generala. Radi se o generalima Walteru Huffmanu i Tomasu J. Romingu, inače glavnim odvjetnicima američke vojske. Tu su još i britanski profesor Charles Garraway, koji je jedan od najpoznatijih stručnjaka za međunarodno pravo te William J. Fenrick, bivši savjetnik glavne haške tužiteljice.

>>> Detalje o podnesku pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista

Idi na 24sata

Komentari 170

  • BrankoMiloloza 12.06.2012.

    Sloboda za nase Generale i Branitelje.. Liberté pour nos Généraux et de Soldats.. Samo obrana nije ratni zlocin !! De La Defense n`est pas un crime de guerre !!

  • ŽekaGusak 17.01.2012.

    Pomozi Bože!!

  • Prva Proleterska_1 17.01.2012.

    Da su Hrvati iz 4 . gardijske takvi heroji, sami bi se javili sudu u Haagu i kazali , da su oni krivi a ne Gotovina! Al to je za neke , koji neznaju , šta se dešavalo previše ! Nije Ante zločinac, nego su ti zločinci sakriveni iza njegovih leđa, možda i koji otac od nekoga ovdje !

Komentiraj...
Vidi sve komentare