To je to što me zanima!

Struka umiruje građane: 'Zrak u Zagrebu je zagađeniji nego u Mumbaiju? Ti podaci nisu točni'

Zvjezdana Bencetić Klaić s PMF-a objašnjava kako je stranica koja objavljuje podatke o kvaliteti zraka zapravo stranica koja se bavi proizvodnjom uređaja za čišćenje zraka
Vidi originalni članak

Švicarska stranica IQAir koja pokazuje ljestvicu najzagađenijih gradova u svijetu pokazuje kako je zrak u Zagrebu gori od Mumbaija, Wuhana i New Delhija. No, struka umiruje građane i kaže kako ti podaci nisu točni. 

- To je stranica koja se zapravo bavi proizvodnjom uređaja za čišćenje zraka pa im je u interesu prodati što više uređaja, a koriste se mjerne stanice tri državne, a četvrta je neka anonimna, tobaco Travno. Isto tako, ne možete naći ni nikakve podatke o uređaju koji koriste - objasnila je profesorica s PMF-a Zvjezdana Bencetić Klaić za N1. 

KAKAV ZRAK UDIŠU ZAGREPČANI? 'Zrak u Zagrebu je često jako loše kvalitete, nema analize uzroka i mogućih poboljšanja'

Upravo ta četvrta postaja bilježi najveće onečišćenje, ali mjerača nema. Službeni podaci pak pokazuju kako je zrak najlošiji u Dugavama, a češća magla i blizina odlagališta otpada bi mogli utjecati na kvalitetu zraka na koju stanari upozoravaju godinama. 

Prema podacima iz Dugava po državnoj mreži, tamo ima najviše dana gdje je dozvoljena koncentracija prekoračena. Kroz godinu, prema propisima to može biti 35 puta, a u Dugava je do današnjeg dana bilo 41-42 dana.

MJERE ČESTICE Švicarski portal tvrdi: Zagreb je u vrhu najzagađenijih gradova na svijetu. Stručnjaci: Nije točno

Luka Tomac, predsjednik Zelene akcije kaže kako Vlada svoje ciljeve obnovljivih energija "voli prezentirati kreativno kroz kalkulaciju postojećih hidroelektrana, kroz kalkulaciju biomase. Prema tome smo mi premašili naše ciljeve za 2020., a blizu smo i da premašimo ciljeve za 2030."

Idi na 24sata

Komentari 55

  • nec.1996 02.11.2021.

    od cega moze biti zagaden nema niti jednu tvornicu ,jedino od smeca,uredaji iz kine koji pogresno pokazivaju ,naj uredeniji grad vidjecete sada pred bozic ,,

  • Mozak za sve 02.11.2021.

    Tipično hrvatski, da da, u Zagrebu sve cvate, pa i dugovi, u Zagrebu samo električna vozila, puno zelenila.... Asfalta, betona... Jadni ti ljudi, nisu još vidjeli svijet...

  • jozicalen9 02.11.2021.

    Ja mislim da je za sve kriv Tomašević, i čudim se da se još nije oglasio bosanac Filipović i napao Tomeka što zagađuje zrak u Zagrebu, jer za vladavine Bandita Bandića bio je fin i čist kao u borovoj šumi u Gorskom Kotaru.

Komentiraj...
Vidi sve komentare