To je to što me zanima!

Studentima ostaje neoporeziva zarada do 60.600 kn godišnje

Sporna je bila odredba novog pravilnika u kojoj stoji da studenti na sve zarađene iznose iznad 15.000 kuna godišnje trebaju platiti porez, zbog čega su se najavljivali i prosvjedi
Vidi originalni članak

Nakon sastanka studentskog zbora i ministra financija Zdravka Marića i ministra obrazovanja Pave Barišića, studenti su objasnili što su se dogovorili s ministrima o oporezivanju dohodaka studenata i učenika i poreznih olakšica, čija su različita tumačenja izazvala veliku buru među studentima prošlog tjedna. Sporna je bila odredba pravilnika u kojoj stoji da studenti na sve zarađene iznose iznad 15.000 kn godišnje trebaju platiti porez.


- Studenti ostaju porezna olakšica roditeljima do 15.000 kn i neoporeziva zarada godišnje do 60.600 kn. Do kraja siječnja će biti kreiran pravilnik s ovim izmjenama. Mjesečni limit je uklonjen - rekao je predstavnik studentskog zbora Petar Ramljak.

- Zadovoljni smo sa sastankom, ovo je jedan veliki korak naprijed. Priznali su da je bila greška što studenti nisu bili uključeni od početka u donošenje izmjena. bilo je malo nerazumijevanja i nedorečenosti - dodao je.

- Na razini Vlade oformit ćemo tijelo i, nadam se da ćemo zakonskim rješenjem regulirati problematiku i cijelo područje rada studenata i učenika - rekao je ministar Marić.

U novom pravilniku će, rekao je, jasno biti naznačen iznos od 60.600 kuna godišnje koji se ne oporezuju, a za pravilnik koji je izazvao pomutnju rekao je da su njime bile 'propisane samo nužne odredbe' i dodao da ne smatra da je došlo do pogreške, nego do 'različitih interpretacija'.

Idi na 24sata

Komentari 111

  • SamoJedanPoljubac 14.01.2017.

    Ustav RH u članku 14. st. 2. kaže ovako : "Svi su pred zakonom jednaki." Ovdje je očito da pred zakonom nisu svi jednaki,da postoje i oni "jednakiji",a u ovom slučaju radi se o studentima.I sam sam roditelj jednog studenta i jako dobro znam koliki su troškovi studiranja,ali ovo je sprdačina.Ili nek sve oslobode plaćanja poreza do godišnje iznosa od 60 060 kn ili nek svi plaćaju porez točno onako kako je određeno zakonom.Još jedna sramota!!

  • Usora1 14.01.2017.

    populisticko-idiotska odluka. ako se vec htjelo izaci u susret studentima sa losijim materijalnim stanjem (sto i treba) limit je morao biti uskladjen sa min. radnickim placama, biti ispod toga i vremenski ogranicen. ovakvom odlukom dobivamo novu generaciju "vjecitih" studenata. solidarnost studenata sa zajednicom koja ih finansira je izostala sto ih polagano svrstava u parazite drustva.

  • mrvoni 14.01.2017.

    Studenti su primjer za Hrvatski narod, kako se bori za kvalitetniji život u Hrvatskoj. Studenti samo naprijd

Komentiraj...
Vidi sve komentare