To je to što me zanima!

Studenti iz Splita u podne su se pridružili prosvjedu

Šezdeset studenata blokiralo je veliku dvoranu Filozofskog fakulteta u Splitu. Traže besplatno školovanje. Najavili su prosvjede do daljnjeg
Vidi originalni članak

Studentska blokada nastavlja se u Rijeci i Puli, a zagrebačkim studentima Filozofskog fakulteta pridružile su se i kolege s Fakulteta političkih znanosti. Splitski studenti u podne su blokirali veliku dvoranu fakulteta. Nakon jednosatnog plenuma odlučili su blokirati nastavu na svih sedam lokacija fakulteta. Dopustit će smo ispite, konzultacije i kolokvije, a organizirat će alternativne programe za savladavanje težih fakultetskih predmeta. Dekan Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, Vlatko Cvrtila, rekao je kako podržava zahtjeve studenata, ali ne i blokadu. U utorak navečer studenti zagrebačkog Filozofskog fakulteta, njih oko 500, odlučili su kako će blokada trajati do daljnjega. I dalje traže besplatno školovanje za sve koji su zadovoljili kriterije upisa. Reagirali su na izjave nadležnih koji su poručili da će besplatno studirati oni studenti koji redovito upišu sljedeću godinu. Tvrde da im to nije dovoljno jer i dalje ostaje komercijalizacija obrazovanja putem povećavanja i natrpavanja kvota izvanrednim studentima, naplaćivanja ECTS bodova i problem linearnog modela naplaćivanja.
- Podržavam zahtjeve studenata. Pozvao sam ih da dođu na nastavu - rekao je dekan Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Damir Boras. Među studentima kruži priča kako su Sveučilište i Ministarstvo obrazovanja dekanu prijetili sankcijama, odnosno da će fakultetu isključiti grijanje i smanjiti plaće profesorima što Boras opovrgava.
Malen dio protivnika blokade postavio je pitanje legitimnosti plenuma tražeći, uz ostalo, referendum kojim bi se oko 6500 studenata Filozofskog fakulteta očitovalo o blokadi. Rektorski zbor ne podupire studente prosvjednike i poziva ih da omoguće nastavak predavanja.


RIJEKA: PROFESORICU IZIRITIRALI STUDENTI PA JOJ POZLILO

Riječki studenti su odlučili da neće blokirati i ometati održavanje kolokvija i ispita. studenti su, kako kažu, preuzeli kontrolu nad zgradom. Zaštitara na fakultetu više nema.  Za vrijeme blokade izbila su dva incidenta. Jedan od profesora je prilikom pokušaja blokiranja njegovog predavanja nasrnuo na studentske redare. Vrijeđao ih je i gurao, udario nastavnim pomagalima, rekli su studenti. Drugi incident izbio je na predavanju jedne profesorice, koja je odbila prekinuti nastavu. Studenti su sjeli na pod i odbili napustiti učionicu, na što je profesorici pozlilo.

U SPLITU ĆE OMETATI NASTAVU NA SVIM LOKACIJAMA
Oko 60 studenata Filozofskog fakulteta u Splitu zauzelo je zgradu u Radovanovoj ulici. Odlučili su da će od četvrtka ometati nastavu i na šest ostalih lokacija tog fakulteta.
- Idemo do kraja dok ne dobijemo besplatno školovanje, a nadamo se da će nam se uskoro pridružiti i ostali studenti - kazao je jedan od prosvjednika.
Neće ometati konzultacije, polaganje ispita i kolokvija, a za vrijeme blokade fakulteta održavati će alternativnu nastavu kojom će studenti pomagati jedni drugima da savladaju teže predmete.
- Protiv smo ometanja nastave i nastojati ćemo je osigurati. No, slažemo se sa svim zahtjevima kojima je cilj unapređenje visokog obrazovanja - kazao je Marko Trogrlić, dekan Filozofskog fakulteta u Splitu.

Idi na 24sata

Komentari 9

  • TOMO OMIS 25.11.2009.

    Ja sam uvijek za to da svakom čovjeku bude što bolje u ovoj našoj domovini a to im besplatno obrazvanje može pružiti. Samo je pitanje tko to prosvjeduje koja plolitička grupacija jer možda sam prestrog čini mi se da sjete prosvjedovat uvijek prije nekih važnih izbora tako je bilo prošle godine tako i ove volio bi da se varam.

  • šetač 25.11.2009.

    ajd djeco manite se zajebancije,knjige u ruke pa učite, nema ništa besplatno u životu pa tako ni studiranje.

  • drugarica Jovanka 25.11.2009.

    Studenti, oni koji vam brane da se besplatno školujete i stoje nad praznim novčanicima vaših roditelja ko svrake, sami su besplatno studirali više godina zahvaljujući druguTitu;....da.....da....eh

Komentiraj...
Vidi sve komentare