To je to što me zanima!

Studenti prosvjedovali protiv dolaska Fuchsa na sjednicu

Oko 50 članova sindikata 'Akademska solidarnost', bubnjevima i transparentima, prosvjedovali su pred Sveučilišnom knjižnicom u Splitu. Fuchs se nije ni pojavio
Vidi originalni članak

Članovi novoosnovanog sindikata "Akademska solidarnost" bubnjevima i transparentima prosvjedovali su uz 50-ak studenata ispred zgrade nove Sveučilišne knjižnice u Splitu. Žele zaustaviti donošenje novog paketa zakona o visokom obrazovanju, a bili su odlučni spriječiti ulazak ministra Radovana Fuchsa na sjednicu Senata Sveučilišta u Splitu na kojoj se treba odlučiti o tome u petak poslijepodne. Fuchs se nije pojavio, a pismeno je poručio da ne želi doći kako se to ne bi protumačilo vršenjem političkog pritiska na Senat.

Ivan Pavić, rektor Sveučilišta, doznali smo da posljednjih dana, radi pritisak na dekane i studentski  zbor kako bi se prihvatio paket zakona, a moguće je da je i on dijelom autor. Deset splitskih fakulteta je protiv toga, no, čujemo da je ostvaren utjecaj na studentske predstavnike u Senatu kako bi paket prošao. Ministar se nije pojavio jer se prepao medijske pompe oko njegovog dolaska, kazao je Dragan Markovina, asistent sa splitskog Filozofskog fakulteta iz Akademska solidarnost .

Sindikalci tvrde  da se novim zakonima gubi autonomija sveučilišta u korist politike.

- Fantomsko Ministarsko vijeće će imenovati rektora, a on dekane. Razvlašćuju se Fakultetska vijeća, a rektori i dekani ne moraju biti članovi akademske zajednice. Prema tome i Željko Kerum može postati rektor Splitskog sveučilišta - rekao je Markovina.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare