To je to što me zanima!

Suborac generala: Mislim da će se predati policiji

Korade je bio vrsni vojnik, no s činom generala porasli su mu apetiti i njegova nezgodna narav postala je svima očita, kaže njegov suborac...
Vidi originalni članak

General Ivan Korade bio mi je prvi zapovjednik kad sam se 1991. priključio 1. gardijskoj brigadi. Zajedno smo se borili na slavonskom ratištu i on se ponio stvarno junački. Godinu dana poslije postavio me za svog zamjenika u postrojbi, prisjetio se Ratko Dragović Klek (37), umirovljeni pukovnik i suborac generala Koradea. Korade je, tvrdi, osobito poštivao običnog vojnika i držao je do stege i reda u brigadi.
- Ranjen je na dubrovačkom bojištu 1992. i tada je izgubio lijevu ruku. No u postrojbu se vratio nakon samo dva tjedna bolničkog liječenja kako bi brigada mogla i dalje funkcionirati. To nas je sve impresioniralo - rekao je Dragović. Godinu dana poslije HV je osnovao 7. gardijsku brigadu Pume, a Korade je postao prvi zapovjednik.
- Tada je osjetio moć, počeo se okruživati ulizicama i tada je njegova nagla narav počela izlaziti na vidjelo. Jednostavno nisam više mogao s njim izaći na kraj. Kako se nisam želio sukobljavati u postrojbi, godinu dana poslije napustio sam tu brigadu. On se nije bio spreman nositi s izazovima koje je prihvatio - ustvrdio je Dragović. Dodao je kako sumnja u zaključke iz medijskih izvješća o ubojstvima u Zagorju.
- Ako je on uistinu ubio te ljude, sigurno će se predati. No čini mi se da bi čovjek s jednom rukom teško učinio tako nešto, pa mislim da nije bio sam. Bez obzira na ishod ove strašne tragedije, njemu treba ozbiljna pomoć - objasnio je pukovnik Ratko Dragović-Klek.

MOTIV SIGURNO NIJE RATNI PUT NI PTSP
Motivi ove strašne tragedije mogu biti višestruki. No sudjelovanje u ratu ili PTSP sigurno nisu jedini uzroci niti treba povezivati eventualno ratno iskustvo počinitelja sa samim zločinom, pojasnio je dr. Herman Vukušić, psihijatar u KBC-u Zagreb. Dodao je kako mu se čini da ovaj zločin nije učinjen s predumišljajem, nego je počinitelj bio u stanju promijenjenog uma.
- On to nije planirao, to nije organizirani čin koji je pripremao mjesecima ili danima unaprijed, nego je rezultat sumanutog i mračnog trenutka - ustvrdio je Vukušić.
Govoreći o zajedničkim stavovima struke kad je riječ o takvim situacijma, prema statističkim podacima, počinitelj na kraju pohoda najčešće počini samoubojstvo, naglasio je Vukušić. Vodeći primjeri u tom smislu dolaze iz SAD-a, gdje su serijska ubojstva češća.

TKO JE IVAN KORADE?
- Ivan Korade rodio se 17.12.1964. u selu Velika Veternička
- Početkom '91. bio je dobrovoljac u jedinici Specijalne policije
- Teško je ranjen '92. na dubrovačkom ratištu, izgubio je ruku
- Krajem '93. osnovane Pume, Korade postaje zapovjednik
- Brigada prva ulazi u Knin, a on '95. stavlja zastavu na tvrđavu
- Nakon rata HV ga promiče i daje mu čin generala
- Umirovili su ga 1997. iako je odbio zapovjed o smjeni

Idi na 24sata

Komentari 12

  • mindrust 29.03.2008.

    nema sanese da ce se predati , ali s druge starne dobit ce u Hr kaznu u zatvoru oko 20 godina kao i obicno, to bi trebalo kratkim postopkom sve ubiti!!!!!!!!!!!!!!!!! ovo ce vas raspoloziti http://s1.ba.gladiatus.org/game/c.php?uid=53245

  • Adaleta 29.03.2008.

    E, moja bitango! Čitam slovenske medije što pišu o ovom \"hrabrom\" hrvatskom generalu. Osramotio je Hrvatsku, ako je ovu zemlju uopće i moguće osramotiti poslije sramote i jada koji su joj priredili ostali akteri sa slike. I naravno, \"uljez\" na slici je general Gotovina. Nije mu mjesto u društvu ostalih aktera \"povijesne fotografije\"...

  • user_24180 29.03.2008.

    Presvetli za pucanje je dovoljna jedna ruka, no vidjet ćemo uskoro......

Komentiraj...
Vidi sve komentare