To je to što me zanima!

Sud odlučio: Nema prepreka za izručenje novinarke Turskoj

Vicdan Özerdem iz Turske je pobjegla 2005. godine, a trenutno je u Zagrebu. U srpnju ove godine uhvatili su je na graničnom prijelazu Metković te je uhićena
Vidi originalni članak

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Dubrovniku je u petak zaključilo kako nema prepreka izručenju turske državljanke Vicdan Özerdem Turskoj. Novi List javlja kako je njen odvjetnik Tihomir Mišić najavio žalbu na rješenje. 

Turska novinarka inače u Njemačkoj ima politički azil, kojeg je zatražila jer su je u svojoj domovini proganjali kao novinarku i ljevičarku. Nekoliko godina je provela kao politička zatvorenica u turskim zatvorima, gdje su ju mučili, zbog čega joj je narušeno i zdravlje. Novinarku su tijekom 1990-ih godina uhitili u Turskoj zbog prosvjeda protiv vladine represije i ograničavanja slobode govora. Desetak godina su je mučili elektrošokovima. Uspjela je pobjeći 2005. godine.

Özerdem je trenutačno u zagrebačkoj Bolnici za ljude lišene slobode, a nakon šoka i straha od izručenja smršavila je čak 15 kilograma. Novinarka otežano hoda i govori. Krajem srpnja ove godine uhvatili su je na graničnom prijelazu Metković na temelju tjeralice turskog Interpola, koja je tereti za terorizam. O žalbi na izručenje Turskoj odlučuje inače Vrhovni sud, a rješenje o izručenju potpisuje ministar pravosuđa. 

Idi na 24sata

Komentari 45

  • Šarlota 16.09.2012.

    Hoće li nas ljubav sa Turskom koštati koliko i sa Mađarskom? Hoće, hoće, ako ne i više.

  • Capafiori 15.09.2012.

    Ma gledajte kako je ovo "zanimljivo": Novinarku su tijekom 1990-ih godina uhitili u Turskoj zbog prosvjeda protiv vladine represije i ograničavanja slobode govora, a turski Interpol ju tereti za terorizam. Hrvatski Premijer danas izjavljuje da on neće dozvoliti njezino izručenje jer mu je dovoljan pokazatelj "što ima azil u Njemačkoj", sud je odlučio da nema prepreka za njezino izručenje, a o žalbi na izručenje Turskoj odlučiti će Vrhovni sud dok rješenje potpisuje Ministar pravosuđa. Ma tko je taj Ministar pravosuđa i taj Vrhovni sud koji misle da mogu napraviti nešto bez Zorana Milanovića i tko je Zoran Milanović ako je on taj koji "provodi" rješenje Vrhovnog suda????

  • zdrawe 15.09.2012.

    ma kakav sud??? ako milanovic i cacic vele da nema nista od izrucenja onda sta se jedan obicni sud ima mjesat?? hahahaha,,jadna zena,, a jos jadnije sta se nasla u hrvatskoj..kakva je to drzava gdje premjera ne zanimaju odluke sudstva???? ups, sorry, mozda nije znao.. ili cuo za tu odluku,, ah da, puno radi..

Komentiraj...
Vidi sve komentare