To je to što me zanima!

Sud u New Yorku: Čimpanza Tommy nema ljudska prava

Sud u New Yorku presudio je da čimpanza Tommy, koja živi u kavezu, ne može biti tretirana kao "legalna osoba" zato što ne može ispunjavati svoje "legalne dužnosti"
Vidi originalni članak

Čimpanze ne mogu imati ista prava kao ljudi i vlasnik ih ne mora pustiti iz zatočeništva, presudio je američki sud, piše BBC.

Sud u New Yorku presudio je da čimpanza Tommy , koja živi u kavezu, ne može biti tretirana kao "legalna osoba" zato što ne može ispunjavati svoje "legalne dužnosti". Udruga Nonhuman Rights Project je u procesu tvrdila da bi čimpanze, zbog svoje sličnosti s ljudima, trebale imati osnovna prava, među kojima i slobodu.

"Pravno gledano, osobom se smatra onaj tko je sposoban ispunjavati zakonska prava i obveze", zaključio je sud te dodao kako se na čimpanze ne mogu odnositi nikakve obveze vezane uz društvenu odgovornost, a ne mogu niti pravno odgovarati za svoje postupke. Zaključili su da nema pravnih osnova da se životinje tretirao kao osobe. Vlasnik Tommyja , Patrick Lavery , je rekao da je zadovoljan s presudom, a udruga je najavila žalbu na nju.

Idi na 24sata

Komentari 31

  • varešak 07.12.2014.

    Šta bi rekao sud u Strazburgu ?

  • poglavica dugi nos 07.12.2014.

    logično

  • Kiklopp 07.12.2014.

    Kod nas takvi sjede u saboru i vode državu već 25 godina.. Znači da smo mi napredna zemlja koja štiti prava majmuna.

Komentiraj...
Vidi sve komentare