To je to što me zanima!

Sudbinu Agrokora odredit će trećina onih kojima je dužan...

Kako je za odluku o otpisu dugova i promjenu vlasništva tvrtki u nagodbi potrebno 66 posto glasova, dovoljni su glasovi onih s 20 milijardi kuna za odluku o tome što će biti sa svih 58 milijardi kuna duga
Vidi originalni članak

Objavljeni točni podaci o dugovima Agrokora pokazali su da 77 tvrtki unutar koncerna međusobno duguje čak 11,5 milijardi kuna. 
To je važno jer su oni svi pod izvanrednom upravom, pa neće imati pravo glasa kad se bude odlučivalo o sudbini Agrokora.

Količina glasova koju netko ima, ovisi o visini dugovanja. Sve tvrtke pod izvanrednom upravom su isključene iz glasovanja, pa će o njihovim međusobnim dugovanjima i otpisima odlučivati drugi vjerovnici iako su oni zasebna poduzeća, sa zasebnom imovinom, poslovanjem, a mnoga su i izlistana na burzi.  

Ukupno je Agrokoru prijavljeno 58 milijardi kuna potraživanja, ali je izvanredna uprava na čelu s Antom Ramljakom riskantnim potezom izbacila ruski Sberbank s 8,5 milijardi, a ukupno nisu priznali 16 milijardi duga.  

No i od priznate 41 milijarde, zbog međusobnih dugovanja Agrokorovih tvrtki, pravo glasa zasad imaju samo oni s 29 milijardi kuna dugova.  

Kako je za odluku o otpisu dugova i promjenu vlasništva tvrtki u nagodbi potrebno 66 posto glasova, dovoljni su glasovi onih s 20 milijardi kuna za odluku o tome što će biti sa svih 58 milijardi kuna duga. Dakle, dovoljna je da se složi tek jedna trećina i oni odlučuju o milijardama ostalih.  

Glavnu riječ među onima koji će odlučivati prvenstveno vode banke i vlasnici obveznica, a zatim dobavljači.  

Iz Agrokora su potvrdili odlučivanje po ovom modelu, ali upozoravaju da tražbine nisu konačne, te da o njima tek može odlučiti sud. Ruski Sberbank koji je jučer najavio žalbe, a Ramljak ih pozvao za stol, nije se odazvao zasad tom pozivu. Ukoliko se oni uključe, struktura onih s pravom glasa će se znatno promijeniti i dobili bi mogućnost odlučivanja o svom dugu. 

Idi na 24sata

Komentari 44

  • UNPROFOR 27.11.2017.

    Da bi bio precizan naslov morao bi glasiti : O sudbini AK u i na podrućju RH odlućivati će 33 % vjerovnika ! Imovina u inostranstvu ne ulazi ni u stećajnu masu, ni u nagodbu, ni u izcrpljivanje , niti pripada dio onima , koji su kod Ramljaka pristali na njegove uvjete . Što znaći , oni kojima nije priznat dug, naplatiti će se 100% iz imovine AK inostranstvo , za razliku onih u RH, kojima će razliku platiti radni narod i pućanstvo RH ! Doduše ne direktno nego u vidu spašavanja njih samih , jer negdje će faliti 50% planirane i zarađene zarade ! U velikih dobavljaća !

  • efteling 12.11.2017.

    Ono sto Hrvati ne razumeju je polozaj lesinarskog fonda i banaka.Fond ne podleze zakonima ili okvirima poslovanja banaka vec samo ugovoru o pozajmici.Samim tim ne samo Sberbank vec i ostale banke su u neravnopravnom polozaju a Hrvatski sud tu nema sto reci vec obicni americki sudija gde je ugovor registrovan.Zastop je to vazno?pa jednostavno zato stoi lesinarski fond naplacuje celu pozajmicu plus dug koji je kupio po 20-30% od cene a bankama i dobavljacima ostavio ostatak nako realiziranja hipoteke i prodaje.Za tih 300-500 milioncica eurica koliko ce biti profit lesinarskog fonda je umanjena suma koju bi dobavljaci,Hrvatski,i banke dobili jednostavnim bankrotom.Naravno da to Plenki boy ne spominje...kao ni kome ce zdravi delovi Agrokora otici po bagateli.Desetine sudskih procesa ce imati osim troskova advokata i samog postupka i troskove zateznih kamata kao i ekstra stetu onih koji su davali kredite.S obzirom da ce to biti M. sudovi...ishod presuda se zna a ponavljam suna i hrvatskih dobavljaca ce jednostavno nestati kad se p[okriju svi troskovi.Plus vreme isplate...tek kad se postupci zavrse...5-10-15-20 godina?

  • Prva Proleterska 11.11.2017.

    Nije točno ! Absolutno pravo prvoga koraka ima VLASNIK a to je Tode ! On može na slobodnom tržištu prodavati svoja poduzeća po sistemu prikupljanja najboljih ponuda i to za toliko njih , koliko je u dugu ! Ko će biti kupci ? To uopće nije bitno , mogu i Aborđini ili Masaji !

Komentiraj...
Vidi sve komentare