To je to što me zanima!

Sude bivšem premijeru, Island je 2008. doveo na rub bankrota

Haardea tužiteljstvo tereti da je neodgovorno zanemarivao pokazatelje nadolazeće krize, što je rezultiralo kolapsom tri najveće islandske banke i dubokom recesijom
Vidi originalni članak

Bivšem islandskom premijeru Geiru Haardeu (61) u ponedjeljak počinje suđenje za nemar jer je 2008. doveo državu na rub bankrota. Za tu potrebu uspostavljeno je posebno tijelo - Landsdómur sud - za suđenja državnim dužnosnicima, a ovo je prvi put da će taj sud imati posla.

Haardea tužiteljstvo tereti da je neodgovorno zanemarivao pokazatelje nadolazeće krize, što je rezultiralo kolapsom tri najveće islandske banke i dubokom recesijom u koju je zemlja upala. Za odluku o suđenju glasovalo je 33 zastupnika, a 30 ih je bilo protiv. Haarde tvrdi da se radi o političkom progonu ističući kako njegova vlada nije mogla predvidjeti globalnu financijsku krizu.

Haarde je nakon financijske krize u siječnju 2009. godine podnio ostavku kako bi se liječio od raka. Na vlast je došao u lipnju 2006. godine, a ponovno su ga izabrali 2007. Prijeti mu do godinu dana zatvora te novčana kazna ako ga proglase krivim.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • mimmar 05.03.2012.

    A kad će kod nas političari i kvazi menageri odgovarati za svoje postupke? Kod nas unište sve, nastane aferica koja se zataška, a odgovorni izađu iz svega sa jako debelim novčanikom,

  • Univerzum 05.03.2012.

    mi bi se trebali ozbiljno ugledati na islanđane, oni sude svojem premijeru a mi imamo tv sapunicu sa lopinom sanaderom

  • floyd_1 05.03.2012.

    Mi možemo samo sanjati o ovakvom suđenju kod nas. U RH , političare odgovorne za propast gospodarstva , predlažu za titulu osobe godine .

Komentiraj...
Vidi sve komentare