To je to što me zanima!

Suđenje za iznudu: Prijetnje su bolje djelovale nego pištolj

Za iznudu liječnika Ljahnickog optuženi su Nikica Jelavić, Zoran Pripuz, Radovan Štetić i Miroslav Vuković. Terete ih da su prijetnjama od liječnika iznudili 2,4 mil. kn
Vidi originalni članak

Gospođa me nazvala i rekla:" Što ću? Ubit će ga Čečeni?, rekao je Radovan Štetić tijekom svjedočenja Vesne Ljahnicky na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu.

- Ovo je laž - uzviknula je svjedokinja koja je govorila o prijetnjama njezinu suprugu Borisu Ljahnickom i o njegovoj otmici. Za iznudu liječnika Ljahnickog optuženi su Nikica Jelavić, Zoran Pripuz, Radovan Štetić i Miroslav Vuković. ODO Zagreb tereti ih da su 1997. i 1998. nizom prijetnji od liječnika Ljahnyckog iznudili 2,4 milijuna kuna. 

Prema optužnici, Štetić i Vuković su Ljahnyckom predali 14 čekova raznih novčarskih kuća na iznos od 450.000 DEM svjesni da ih neće uspjeti naplatiti. Nakon toga tražili su da nadoknadi štetu od 650.000 DEM tvrdeći da je vlasnik čekova talijanska kalabreška mafija koja je zbog toga pretrpjela veliku štetu. Oni su ga, tvrde u optužnici, uvjeravali da ga štite od mafije koja je angažirala neke Srbe kako bi osigurali naplatu. 

Štetić i Vuković optuženi su i da su 16. rujna 1997. odvezli Ljahnickog u Čatež i rekli mu da im je dosta dugovanja i da ga više neće štititi. Rekli su mu da su "Talijani" u hotelu i da je bolje da ih ne vide jer bi ga odmah istukli i ubili. U znak dobre volje, kako bi smirili "Talijane" tražili su 30.000 DEM. Ljahnicky je nazvao ženu koja je od susjeda posudila 11.000 DEM i poslala ih u Čatež pa su ga pustili s time da je ostatak trebao donijeti sutradan što je, tvrdi, i napravio.

- Nisam zvala policiju. Možda sam trebala, no bilo mi je bitnije skupiti novac. Muž me nazvao plačući i rekao da mora skupiti 30.000 DEM. Posudila sam od susjeda i predala nekom čovjeku koji je došao po novac zajedno s inzulinom za supruga, kazala je Vesna Ljahnicky. Dodala je kako su 1997. i 1998. kod njih stalno dolazili Štetić i Vuković i nervozno pitali kada će dati novac jer su i oni bili u problemima zbog propalog posla s čekovima.

- Kada sam pitala Štetića zašto ne odemo na policiju rekao mi je da nema smisla jer "Talijani "imaju svoje ljude tamo - rekla je. Govorila je i o prijetnjama.

- Štetić je zvao Borisa i rekao mu : Žena ti je tamo, sin tamo". Znali su gdje smo i na moru i u Zagrebu. To je djelovalo bolje nego pištolj, rekla je. Dodala je i kako joj muž nije rekao da bi ga neko odvezao u stan, zatočio i prijetio mu pištoljem. Boris Ljahnicky jučer je rekao da mu je to učinio Boro Živanović, jedan od investitora kojem je ostao dužan novac.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • darko3379 21.04.2013.

    najgore od svega je što to nije ni pola od istine a da znate cijelu neznate jel bi se smijali ili plakali

  • maradona10 06.05.2011.

    Ovi decki sa Knezije su stvarno sampioni ja vec 20g slusam o njima kao kriminalcima a oni jos uvijek na slobodi i danas sutra kad Mesic umre vjerovatno ce kupiti lijes kod Nikice za njega.

  • zenga 91 05.05.2011.

    Pa tko tu koga zajebava.Oni su uljudno prijetili.Za te pare bi kod mene napisali priznanje kao sabrana djela.Oko toga Jelavića se sve nešta vrti kao lopov kriminalac, a uvijek oslobođen.I Pripuz, ma puzo bi on kao puž bi bio.Ali naše pravosuđe je efikasno u oslobađanu kriminalaca,a svi ostali su protiv državre,čak i baba koja na pijacu prodaje odjeću do pokojnog muža, pa dobije 5 dana ćorke.Pa koga HDZ i Jadranka i Hebrang i onaj Bajić zajebavaju, naslijedili su od Tuđmana običaj da su Hrvatskoj kriminalci zaštićeniji od medveda i vukova.Pričali bi oni i za pola sata bi se sve znalo, kao u Crnoj Gori.Joj kako imaju efikasan metod .Nekada je kapetan(onaj koji je šef ili glavni zapovjednik), kada se uhvati nekoga da krade ili nešta napravi nepošteno,naredio da se ucentar mjesta doveze klada, a najjačem momku je naredio da odsiječe granu, i da pazi kaku će sjeći, da kapetan, ne bi sjeko.Pa okrivljenog potrbuške legnu na kladu, i drže ga četiri momka.Onaj najčaji s granom tuče po zapovjedi kapetana,ali nesmije po glavi.Ako se kapetanu učini da momak slabo tuče, on mu kaže jel hoćeš ti da legneš na kladu.Pa kada ovaj počne peglat, kosti pucaju.Kada se kapetanu učini da je dosta prekida se i okrivljenog se ostavlja na kladi.I od tada su u tome mjestu svi pošteni.Ajd da probamo , surovo je ali efikasno.

Komentiraj...
Vidi sve komentare