To je to što me zanima!

Šuker poručuje bankama: "Snizite kamate kredita"

Zadnjih par godina potražnja za kreditima je bila velika i banke su morale dizati kamate, država je bila najveći generator potražnje kredita i dužnik
Vidi originalni članak

Reagirajući na izjave ministra financija Ivana Šukera kako se 'banke ponašaju suprotno ekonomskim zakonima te da u recesiji, umjesto da smanjuju, one povećavaju kamate', ekonomski analitičar Damir Novotny kaže da je ministar u krivu jer su poslovne banke svojim kamatama održale likvidnost proračuna.
- Zadnjih godina potražnja za kreditima bila je velika i banke su morale dizati kamate, država je bila najveći generator potražnje kredita i dobar dužnik - objasnio je Novotny, a s njim se slaže i ekonomist Splitske banke Zdeslav Šantić, koji ističe da je država najlikvidniji klijent banaka te da su banke prošle godine, dok je državi bilo teško zadužiti se u inozemstvu, 'spasile državu'.
Građani Hrvatske nakon ulaska u EU moći će tražiti kredite od svih europskih banaka, kamate će biti niže, a kad uđemo u monetarnu uniju, odnosno uvedemo euro kao stabilnu valutu, još će se dodatno sniziti, pojašnjava Novotny. Šantić nije toliko optimističan i pojašnjava da će se kamate za Hrvate izračunavati zbrojem kamate u EU i premije rizika, koja bi još neko vrijeme nakon ulaska u EU mogla ostati visoka. Kad će se ta premija sniziti, ovisi primarno o nama, tj. o oporavku gospodarstva.
U Sloveniji su kamate dvostruko niže nego u Hrvatskoj, no dok još nije bila članica EU, zbog rizika i inflacije bile su više nego u nas danas.

Idi na 24sata

Komentari 20

  • flyingtiger 04.07.2010.

    moraš bit stvarno malouman da digneš kredit npr. za stan i vraćaš sa kamatama duplo a pod sloganima tipa \'\'ne mora svaki početak biti težak\'\' ili nekakvi \'\'krediti za mlade\'\', marketinški trikovi za neupućene!

  • bluesky 04.07.2010.

    rođo...svaka čast!!mislim da znam zašto si ovo stavio.hehehe....

  • flyingtiger 04.07.2010.

    ¨LEGALNO LIHVARSTVO !

Komentiraj...
Vidi sve komentare