To je to što me zanima!

Sukob s Kinom bio bi katastrofa

Biden je rekao kineskom predsjedniku da je prioritet SAD-a očuvanje slobodne i otvorene indo-pacifičke regije i istaknuo da je zabrinut zbog represije u Hong Kongu i kršenja ljudskih prava u Xinjiangu
Vidi originalni članak

Američki predsjednik Joe Biden izrazio je zabrinutost u srijedu u telefonskom razgovoru s kineskim čelnikom zbog kršenja ljudskih prava u Xinjiangu i Hong Konga, a Xi Jinping ga je upozorio da bi sukobljavanje Kine i SAD-a bilo katastrofa za obje zemlje.

Ovaj telefonski razgovor bio je prvi izravni kontakt dvojice čelnika otkad je Biden pobijedio na izborima u studenome i preuzeo dužnost prošli mjesec, priopćila je Bijela kuća.

Zadnji put je Xi Jinping razgovarao s američkim predsjednikom u ožujku, kada je na dužnosti još bio Donald Trump.

Otad su odnosi između SAD-a i Kine pali na najgoru razinu zadnjih desetljeća. 

Biden je rekao Xiju da je prioritet SAD-a očuvanje slobodne i otvorene indo-pacifičke regije i istaknuo da je zabrinut zbog kineske represije u Hong Kongu, kršenja ljudskih prava u Xinjiangu i sve asertivnije politike prema Tajvanu, priopćila je Bijela kuća.

Xi je upozorio američkog predsjednika da bi sukobljavanje Kine i SAD-a bilo katastrofa za obje zemlje i rekao mu da dvije strane trebaju ponovno upostaviti sredstva za izbjegavanje nesporazuma i krivih procjena.

Kineski čelnik također je rekao kako se nada da će SAD oprezno postupati vezano uz Tajvan, Hong Kong i Xinjiang jer je tu riječ o suverenitetu i teritorijalnom integritetu Kine, izvijestila je kineska televizija u četvrtak.

Biden i Xi također su razmijenili mišljenja o suzbijanju pandemije covida-19, kao i o zajedničkim izazovima klimatskih promjena i sprječavanju širenja oružja. 

Idi na 24sata

Komentari 9

  • Bojan9000 12.02.2021.

    prognoze Kina za 10 godina ce presisati Ameriku u svakom smislu vojnom ekonomskom i postati najaca sila na svetu. EU ce biti opustosena i pregazena dace bog

  • OPISAFAG 11.02.2021.

    Kako su kinezi hrabro stali protiv drzave koja je 50 godina ispred njih, koja ratuje otkad postoji. Jedino nuklearno oruzije ih drzi donekle vojno bitnima.

  • obama terorist 11.02.2021.

    Kina krsi ljudska prava isto kao Gadafi,Husein,Maduro itd pa kako njih ne napadate?? Kako ne napadate Putina koji nije puno bolji od navedenih ovdje?

Komentiraj...
Vidi sve komentare