To je to što me zanima!

Nakon šest sati ipak postigli okvirni dogovor proračuna EU

Dogovor još nije finaliziran, ali sigurni smo da će to biti danas gotovo, izjavio je jedan dužnosnik Unije. Navodno je gornji limit na potrošnju do 2020. 960 milijardi €
Vidi originalni članak

Čelnici EU-a nakon teških su pregovora koji su trajali cijelu noć u petak uspjeli postići okvirni dogovor o višegodišnjem proračunu EU-a za sedmogodišnje razdoblje od 2014. do 2020., javlja agencija Reuters pozivajući se na dužnosnike EU-a. 

- Prilično smo uvjereni da imamo okvir za sporazum. Dogovor još nije finaliziran, ali sigurni smo da će to biti gotovo danas - izjavio je jedan dužnosnik Unije zahtijevajući da ostane anoniman. Po njemu, dogovoreno je da će Unija gornji limit na proračunsku potrošnju u navedenom razdoblju postaviti na 960 milijardi eura. 

To je manje od iznosa koji je tražila Europska komisija, čiji je prvi prijedlog iznosio 1,025 bilijuna eura, što je pet posto više u odnosu na postojeće sedmogodišnje razdoblje, da bi potom bio smanjen na 973 milijarde, javlja BBC.

Razgovori o proračunu nastavit će se na plenarnom sastanku te na radnoj večeri. 

Premijer Zoran Milanović, koji na summitu sudjeluje kao promatrač, sudjelovao je na sastanku čelnika 'prijatelja kohezije', neformalne skupine zemalja koje iz europskog proračuna dobivaju više nego što u njega uplaćuju. 

Prema neformalnoj računici, Hrvatska bi od 2014. do 2020. iz blagajne Unije mogla povući 11,5 milijardi eura. Zagreb bi u tom razdoblju mogao dobiti i dodatnu pogodnost - za godinu dana dulji rok korištenja novca namijenjenog projektima koji se financiraju iz europskih fondova.

Idi na 24sata

Komentari 8

  • zagi 24 09.02.2013.

    Ma ja to ne kužim! Evidentno je zemlja krenula u propast putem Grčke jer su je tako usmjerile prošle vladajuće garniture (dijelomično i ova jer ne provodi reforme gdje bi trebala). Ulaskom u EU nudi nam se bitna financijska pomoć da se nekako izvučemo, ali mnogima je to još uvijek :" ne, ne i ne u Uniju, bolje u vlastitu izvjesnu propast!". Idealno bi bilo da smo uređena i moralna zrmlja koja može dobro živjeti na vlastitim resursima, al to je na žalost iluzija!

  • Hasenfefer 08.02.2013.

    Ovo je za mene perverzno. Znači, oni odlučuju o lovi, odnosno o proračunu za nas a mi nemamo prava glasa. Pa ovo je gore nego Jugoslavija. Tamo si bar mogao glasati da niš ne buš dobio. I zato EU srednji prst. Ljudi fererendum obavezno. Pokrenite se, inače Hrvatske ne će biti. REFERENDUM ZA ULAZAK u EU..............................IZAĐITE, a ne posle se plakati da je neko drugi glasao. Oni nama monitoring, a ne smem odlučivati o svom buđetu. hebitese Bapš sam ljuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuut. Opet BUUUUUUUUUUUUUUUU sr.anja. LOL čuna

  • kozaribok2 08.02.2013.

    I kad udjemo u tu Uniju isto cemo biti promatraci,promatrati cemo kak nas j.bu sa svih strana

Komentiraj...
Vidi sve komentare