To je to što me zanima!

'Sustav je loš, čudi me da u školama nema još više nasilja'

Nakon brutalnog napada roditelja na nastavnicu situacija u Vrgorcu se smiruje. Nasilni roditelj je u pritvoru, a ravnatelj škole se nada da se slično neće ponoviti
Vidi originalni članak

Situacija u Vrgorcu polako se smiruje nakon brutalnog napada bijesnog roditelja na nastavnicu hrvatskog jezika u ponedjeljak ujutro.

- Ministar Jovanović obećao je poduzeti neke korake kako se ovako što više ne bi ponovilo. Nadamo se da će tako i biti, rekao nam je ravnatelj vrgoračke osnovne škole Ivo Klinac. A kći roditelja koji je udario nastavnicu i njenog sina, poslala je pismo pravobraniteljici za djecu Mili Jelavić.

Kći u navodnom pismu: 'Sama sam željela pasti razred'

Kći je navodno sama napisala pismo, a u njemu između ostalog navodi kako je i sama željela pasti razred, te kako roditelji nisu utjecali na nju.

Nasilni roditelj dobio je mjesec dana istražnog zatvora nakon čega mu slijede odgovarajuće kaznene prijave.

'Roditelji nasiljem pokušavaju do cilja, a škole su tvornica ocjena'

Psihologinja Mirjana Nazor kaže kako je zapravo i čudi što ima ovako malo nasilja u školama:

- Naš školski sustav ima puno nelogičnosti, a ovi posljednji incidenti pokazali su nam dvije stvari. Prva je da roditelji nasiljem pokušavaju postići cilj. I ne samo da nisu dovoljno kažnjeni, nego oni taj cilj nasiljem i postignu, što je onda pogubna poruka za sve, a pogotovo za djecu. Drugi je problem što su u nas škole postale tvornice ocjena. U Hrvatskoj 80 posto osmaša prolazi s odličnim uspjehom, a svima je jasno da to nije realno. Isto tako, dio nastavnika potpuno je zanemario odgojnu komponentu školovanja nauštrb obrazovne. Da podsjetim, škole su odgojno obrazovne ustanove - zaključila je Nazor. 

Idi na 24sata

Komentari 45

  • Putschi 04.07.2013.

    Sad je odjednom sustav kriv sto neki roditelji iz vlastite lijenosti ili primitiviteta djecu daju na odgoj ulici, umjesto da to sami cine i ne salju te poludivljake na grbacu skole i ucitelja. Ono sto uci skola djecu je sasvim drugi par opanaka! Tu je moguce da sa sistemom ne stima bas najbolje . Ako su roditelji odgovorni (a jesu) za ponasanje i postupke svoje djece onda ih treba i sankcionirat. Otac divljak, mati divljak, dijete divljak !!!

  • Ellaine 03.07.2013.

    Morala sma se logirati kad sam vidjela naslov. Nasilja u školama itekako ima, sa strane učenika prema drugim učenicima ali i prema profesorima, a i od roditelja prema profesorima.... samo što se ne prijavljuje (neznam zašto?!?!) i zataškava se, a to su ravnatelji jer ne žele da njihova škola bude na "lošem" glasu. O sustavu ne znam što bi rekla osim da ne funkcionira a profesori su ti koji trpe, ništa se ne poduzima i takve stvari se zataškavaju a nažaost svakodnevne su. Treba uvesti reda i potpunu kontrolu, druga stvar, zašto profesori u školama imaju male plaće jer pojma nemate što oni trpe?!?! Ovo je najkraće što sam nabrzinu mogla reći o ovome........ Prije 20-tak godina sustav je puno bolje funkcionirao.

  • eminap 03.07.2013.

    djeca su samo djeca,u nama roditeljima je greška,mnogi roditelji nisu nikad rekli djeci onu poznatu nemoj radit drugom što nebi da tebi rade,ponavjam djeca su samo djeca,neko im treba reći gdje je granica a taj neko po meni je roditelj,roditelji probudite se

Komentiraj...
Vidi sve komentare