To je to što me zanima!

Sutra završavaju upisi u vrtiće u Zagrebu, problem je s mjestima. Tomašević: Radimo što možemo

Zbog nove zakonske odredbe, prema kojoj četverogodišnjaci imaju prednost pri upisu, mnoga djeca jasličke dobi mogla bi ostati neupisana, a njihovi roditelji primorani ostati kod kuće umjesto odlaska na posao
Vidi originalni članak

Sutra, u ponedjeljak, završavaju upisi u zagrebačke dječje vrtiće za iduću pedagošku godinu. Nedostatak mjesta i dalje je velik problem. Zbog nove zakonske odredbe, prema kojoj četverogodišnjaci imaju prednost pri upisu, mnoga djeca jasličke dobi mogla bi ostati neupisana, a njihovi roditelji primorani ostati kod kuće umjesto odlaska na posao, javlja HRT.

Žana je majka dvoje djece. Ove godine poslala je prijavu u dva vrtića za svog 10-mjesečnog sina. Kaže kako ne zna hoće li uspjeti dobiti mjesto u vrtiću.

- Ako ne morat ću biti doma. Nemam druge opcije. Za privatni vrtić je preskupo, ne isplati mi se. Morat ću dati otkaz i biti kući, kaže, te dodaje da su privatni vrtići preskupi, a tete čuvalice za nju i njezinu prijateljicu Anu nisu nikad bile opcija.

- Oko 4000-5000 kuna minimum nekada ide i preko toga. Strahovito skupo, a i na kraju krajeva ne znate kome ostavljate svoju djecu, kaže Ana.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević tvrdi - činimo sve što možemo.

- Zapošljavamo treće odgajatelje kako bi u vrtićkim i jasličkim skupinama bilo lakše raditi odgajateljima s toliko djece. Zatim odgajateljima koji su bili na ugovor na određeno, dajemo ugovor na neodređeno kako bi imali sigurniji status i ostali u vrtićima. Idemo i u nova zapošljavanja jer su potrebni i novi odgajatelji. Isto tako povećavamo subvenciju za privatne dječje vrtiće koji će primiti onu djecu koja se neće moći primiti u gradske vrtiće, rekao je Tomašević za HRT.

Zabrinute majke smatraju da postoje i druga rješenja. A rezultati upisa za iduću pedagošku godinu znat će se do kraja lipnja.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare