To je to što me zanima!

Svećeniku doživotni zatvor zbog mučenja civila

Katolički svećenik Christian Von Wernich (69) iz Argentine osuđen je na doživotni zatvor zbog zlostavljanja civila tijekom rata u toj državi
Vidi originalni članak

Von Wernich je osuđen jer je tijekom "Prljavog rata" u Argentini od 1976. do 1983. godine bio umiješan u sedam ubojstava, 42 otmice i 31 slučaj zlostavljanja. Tijekom čitanja presude svećenik nije pokazao ni trunku emocije. Sve ove godine izbjegavao je uhićenje jer je prebjegao u Čile i tamo je radio pod lažnim imenom. Otkrili su ga istražitelji 2003. godine kad se zakon o amnestiji proglasio neustavnim. Svjedoci na suđenju izjavili su kako se njegova župa koristila kao soba gdje su trebali reći istinu, a onda su masovno završavali po "tajnim centrima" gdje su ih dodatno mučili. Svećenik se na sudu branio tvrdnjom kako je tajne centre posjećivao jer je to bilo u opisu njegove službe.
- Lažno svjedočanstvo je vražje djelo i on je odgovoran za sve ovdje izrečene laži - rekao je svećenik svjedocima na suđenju.
Katolička Crkva zadovoljna je presudom, ali ne želi komentirati detalje otrivene tijekom postupka. Tijekom tog rata u Argentini je ubijeno između 10.000 i 30.000 ljudi, a krvave godine prekinuo je izbor Raula Alfonsina za čelnog čovjeka države 1983. godine.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare