To je to što me zanima!

Šverceri droge iz Osijeka dobili mjesec dana istražnog zatvora

Utvrđeno je da se radi o dobro organiziranoj međunarodnoj kriminalnoj skupini udruženoj radi kontinuirane nabave opojnih droga za područje EU u dužem vremenskom razdoblju
Vidi originalni članak

Sudac istrage osječkog Županijskog suda odredio je istražni zatvor od mjesec dana četvorici okrivljenika, koje Uskok tereti za krijumčarenje najmanje 55 kilograma marihuane iz BiH u Hrvatsku i za uvoz tvari za proizvodnju heroina iz Poljske, izvijestio je u srijedu Sud.

Nakon privođenja i provedenog ročišta sudac istrage je utvrdio da, uz uz opći uvjet za određivanje istražnog zatvora postoji i poseban uvjet - opravdana bojazan da bi boravkom na slobodi mogli ponoviti isto kazneno djelo, te je osumnjičenicima odredio istražni zatvor u trajanju od mjesec dana.

Utvrđeno je da se radi o dobro organiziranoj međunarodnoj kriminalnoj skupini udruženoj radi kontinuirane nabave opojnih droga za područje EU u dužem vremenskom razdoblju, koju se tereti da su kaznena djela činili u  razdoblju od srpnja 2017. do 8. lipnja 2018. godine. Istragom Uskoka su, uz uhićenu četvoricu, obuhvaćena su još trojica okrivljenika izvan RH, priopćio je Sud.

Kako je priopćio Uskok u utorak, prvookrivljeni 41-godišnjak i drugookrivljeni 39-godišnjak osumnjičeni su da su od srpnja 2017. do 8. lipnja 2018., na području Hrvatske, Poljske, Bugarske, Turske, Njemačke i BiH okupili i u zajedničko djelovanje povezali ostale okrivljenike te više drugih zasad nepoznatih osoba iz BiH, Njemačke i Turske. Terete ih se da su se povezali radi nabave, skladištenja i krijumčarenja velikih količina prekursora anhidrida octene kiseline, tvari koja se koristi za izradu heroina, iz Poljske u Tursku te povratno krijumčarenje heroina iz Turske u Hrvatsku; te zbog nabave većih količina marihuane u BiH i njezino krijumčarenje u Hrvatsku radi daljnje preprodaje u Njemačkoj.

Policija je u utorak izvijestila da su dvojica navodnih organizatora krijumčarskog lanca od početka srpnja do početka kolovoza 2017. nakon dogovora s nepoznatim osobama iz Turske kupili 5000 litara prekursor aceton-anhidrida u Poljskoj, nabavili nalog za prijevoz i provoz preko Hrvatske u Sloveniju, odakle su ga namjeravali prokrijumčariti u Tursku skrivenog u teretnom vozilu među solarnim panelima. No, pošiljka je zaplijenjena na graničnom prijelazu Kalotina između Srbije i Bugarske, kada je tijekom granične kontrole u tovarnom prostoru priključnog vozila pronađeno pet plastičnih kontejnera zapremnine po 1000 litara koji su bili ispunjeni prekursorom aceton-anhidrid.

Osim kiseline za proizvodnju heroina skupina je u dva navrata organizirala i krijumčarenje većih količina marihuane iz BiH. Najprije su u BiH kupili nešto više od 15 kilograma marihuane, za čiji je prijevoz 39-godišnjak nabavio automobil u Njemačkoj. Marihuanu je sakrio u prostor za rezervni kotač i stražnji branik te se uputio u Hrvatsku, ali je prilikom carinske granične kontrole otkriven na graničnom prijelazu Slavonski Šamac.

U drugom pokušaju u BiH je kupljeno nešto više od 40 kilograma marihuane koju su pokušali prokrijumčariti sa stolicama koje je tvrtka iz BiH kamionom izvozila u Njemačku. Drogu su sakrili u sredinu tovarnog prostora no i ta je pošiljka otkrivena na graničnom prijelazu Slavonski Brod.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare