To je to što me zanima!

Švicarci bi mogli imati najviši minimalac, čak 25.000 kn plaće

Na referendumu 18. svibnja Švicarci će odlučivati o minimalnoj satnici od 22 franka, što bi mjesečno iznosilo 4000 franaka. Mnogi kažu da prijedlog škodi gospodarstvu
Vidi originalni članak

Švicarska je zemlja poznata po brojnim superlativima i visokom standardu života, a uskoro bi mogla biti i država s najvišom minimalnom plaćom na svijetu. 

Glasači u Švicarskoj će 18. svibnja na referendumu odlučivati oko minimalne satnice od 22 franka (137 kuna), odnosno oko 4000 franaka (25.000 kuna) mjesečno. Inicijativu je predložio SBG, najveći sindikat trgovine u zemlji uz podršku Socijalističke stranke. Zemlja trenutno nema minimalac ugrađen u zakon, no više od 90 posto radnika već zarađuje više od tih 4000 franaka.

Oni koji zagovaraju referendum kažu da bi to moglo pomoći 330.000 radnika s niskim primanjima (uglavnom žena), koji se bore s pokrivanjem troškova u skupoj zemlji, piše IBI Times. 

No, glasni su i protivnici ove mjere, od enkonomista do kompanija. Glasnogovornik Nestlea Philippe Aeschlimann izjavio je kako su svi njihovi radnici u Švicarskoj već plaćeni iznad minimalne godišnje plaće koju navodi ovaj prijedlog. No, dodaje da bi veći troškovi rada negativno utjecali na druge kompanije u Nestleovoj opskrbnoj mreži. Navodi da je taj minimalac značajno veći od ostalih zemalja u okruženju i ne uračunava regionalne razlike. U Njemačkoj je minimalna satnica 8.50 eura (65 kuna) pa protivnici prijedloga kažu da bi povećanje minimalne plaće moglo prisiliti brojne tvrtke da presele poslovanje u druge, povoljnije, zemlje. Ovom se protivi i švicarski ministar gospodarstva Johann Schneider-Ammann, koji navodi da bi nekoliko gospodarskih grana moglo biti ugroženo. 

Idi na 24sata

Komentari 153

  • stefi defi 21.04.2014.

    tu kriju pare svi kriminalci svijeta naprimjer vidosevic sanader itd i to je to paragon ovdje je 4000chf kao u hr 4000 kuna ovdje stan kosta 2000chf i sa 4000chf mos obrisat dupe u ch platis stan i sdravstveno i vec si potrosio 2500chf

  • 21.04.2014.

    Fasciniraju me izjave švicarskih poslodavaca. Znači isti su svugdje u svijetu, a bolji su samo kada ih pravni sustav na to prisili. Eto gdje leži naš problem: državne institucije uopće ne funkcioniraju. Dobro to smo i prije znali, nadam se pomaku na bolje.

  • Blue 20.04.2014.

    Ma dajte ljudi uspoređujete Švicarsku sa Hrvatskom. Švicarska je zemlja u kojoj nije bilo rata zadnjih 150 godina, rat im je bio brat i dobro su se okoristili kao neutralna zemlja u kojoj su bogataši čuvali imovinu a istovremeno su se mogli nesmetano razvijati kao društvo.

Komentiraj...
Vidi sve komentare