To je to što me zanima!

Švicarci odbacili prijedlog da žene idu u mirovinu sa 65 god.

Četrnaest od 26 švicarskih kantona se, prema dosad prebrojanim glasovima, izjasnilo protiv reforme, koja predviđa da žene rade godinu dana dulje do pune mirovine
Vidi originalni članak

Švicarski glasači u nedjelju su na referendumu odbacili reformu mirovinskog sustava kojom bi se dobna granica za umirovljenje za žene podigla na 65 godina, pokazuju djelomični službeni rezultati.

Četrnaest od 26 švicarskih kantona se, prema dosad prebrojanim glasovima, izjasnilo protiv reforme, koja predviđa da žene rade godinu dana dulje do pune mirovine, prenosi AFP. Konačni rezultati znat će se predvečer, ali s obzirom na to da je prijedlog odbacilo 14 kantona može se smatrati da je predviđena reforma propala.

Na referendumu se, prema švicarskom sustavu direktne demokracije, glasalo o određivanju mirovinske dobi te o podizanju poreza na dodanu vrijednost (PDV) od 2021. kako bi se pomoglo financiranje mirovinskog sustava.

Vlasti, koje pokušavaju progurati prvu ozbiljnu reformu mirovinskog sustava u posljednja dva desetljeća, upozoravaju da su povlastice za starije ugrožene zbog produljenja životnog vijeka.

Prema planu vlade, dobna granica za umirovljenje žena bi se postupno podigla na 65 godina, a to su već izglasala oba doma parlamenta.

Podizanjem dobne granice za umirovljenje ženama Švicarska bi trebala uštedjeti 1,2 milijarda švicarskih franaka do 2030.

 

Idi na 24sata

Komentari 73

  • 12kamelia 26.09.2017.

    nekada su žene radile do 50, muškarci do 55g. tko je htio raditi, našao si je posao kada je htio, dok je danas suprotno, mladi su bez posla, dok stariji koji bi se morali odmarati u mirovini rade. Nažalost, sve je to zbog pokvarene politike, da se što duže radi i da se što manje uživa u mirovini , da ostatak novca ostane državi. Na mladima svijet ostaje, ne na starima, dok je kod nas suprotno, toliko o svijesti i pameti vladajućih.

  • povijest činjenica 25.09.2017.

    Valjda bi trebalo ovisiti o vrsti posla kojim se žena bavi. Nije isto sjediti kao birokrata (s mogućnošću povremenog rastezanja) ili saditi krastavce u stakleniku/plasteniku.

  • plik 25.09.2017.

    najbolje bi bilo da nas Švicarci usvoje.. .))

Komentiraj...
Vidi sve komentare