To je to što me zanima!

Švicarski franak ojačao pa su poskupjele rate kredita

Krediti u švicarskim francima postali su najskuplji jer su poskupjeli 12 posto. Nisu ih poskupjele veće kamate, već naglo jačanje franka
Vidi originalni članak

Rata kredita od 75.000 eura, odobrenog u “švicarcima”, poskupjela je od početka godine za 450 kuna jer je švicarski franak ojačao prema euru. Primjerice, rata za studeni 2007. bila je 3827 kuna, dok je danas 4277 kuna.
Samo u zadnjih mjesec dana franak je osnažio 12 posto. Nekoć najpovoljniji krediti preko noći su postali najnepovoljniji. Privredna banka već dulje vrijeme ni ne odobrava kredite vezane za franak. Jedno od rješenja je tzv. konverzija, kojom se kredit s valutnom klauzulom, umjesto uz franak, vezuje uz euro. No ta opercaija plaća se 2 posto vrijednosti kredita, plus troškovi nove solemnizacije ugovora kod javnog bilježnika. Dakle, za konverziju kredita od 100.000 eura platili biste 14.200 kuna, plus solemnizaciju dodatnih 2800 kn. U Udruzi banaka kažu da nitko ne može predvidjeti kretanje tečaja franka, pa građanima preporučuju savjetovanje s poslovnim bankama i precizan izračun.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare