To je to što me zanima!

Svijet nesigurniji za pet posto, Hrvatska 28. najmirnija zemlja

U procjenu su uzete 162 zemlje svijeta po stupnju sigurnosti u društvu, sukoba i militarizaciji. Najsigurnije su Danska, Island i N. Zeland, a nejnesigurniji Afganistan
Vidi originalni članak

Svijet je u odnosu na prošlu godinu postao nemirnije mjesto za pet posto, dok je Hrvatska trenutačno na 28. mjestu na listi najmirnijih zemalja u svijetu, rezultati su Svjetskog indeksa mira (GPI) za 2013. godinu. Istraživanje od 2007. godine provodi Institut za ekonomiju i mir iz Australije. U procjenu su uzete 162 zemlje svijeta po stupnjevima sigurnosti u društvu, sukoba i stupnju militarizacije.

Prema toj skali, najsigurnije zemlje svijeta su Danska, Island i Novi Zeland. Ukupno je 110 zemalja postalo nemirnije u odnosu na prošlu godinu, a 48 ih je sigurnije. Europa je najsigurniji kontinent za život te je na njemu sedam od 10 najsigurnijih država - Island, Danska, Austrija, Švicarska, Finska, Švedska i Belgija. Susjedi Slovenci su po sigurnosti zauzeli 13. mjesto. 

Najnesigurnija zemlja svijeta je Afganistan, a slijede ga Somalija i Sirija. Indeks mira pokazao je da je više unutar nacija, nego što nacije ratuju jedna protiv druge.

Porast nasilja utječe i na globalnu ekonomiju pa je procjena da troškovi sukoba u 2012. godini iznose 11 posto svjetskog BDP-a ili 9.46 trilijuna dolara. Kad bi se taj trošak upola smanjio, bilo bi dovoljno novca da se vrati dug zemalja u razvoju i osigura dovoljno novca za stabilnosti europskih financijskih mehanizama, kažu u GPI-u, prenosi Guardian

Idi na 24sata

Komentari 18

  • phoenix63 13.06.2013.

    ma je kurac hrvatska sigurna decka su pred mjesec dana u hatzovoj u centru grada u pet ujutro nozem ispikali za 100 kuna a policija ni prst nije maknula, da nespominjem sugave skinjare i kvazi ustase koji na svakom cosku zicaju 20 kuna pa se krenu prijetit kad im velis da nemas. hrpa sranja, a ne statistika.

  • johnny001122 13.06.2013.

    Ne slazem se za Svedsku. Zivio sam tamo i stalno neka sranja, neki prosvjedi i sta ja znam. Uopce mi se ne cini kao sigurna zemlja.

  • fzd 13.06.2013.

    lako slovencima biti na sigurnom kad do njih nitko ni ne zna kako doci

Komentiraj...
Vidi sve komentare