To je to što me zanima!

Tadić: Srbija neće nikada priznati neovisnost Kosova

Srbijanski predsjednik Tadić pozvao je i medije u Srbiji da sljedećih dana "bez senzacionalizma rade svoj posao" kao bi prebrodili ovu situaciju
Vidi originalni članak

Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je u nedjelju da Srbija neće nikada priznati neovisnost Kosova i da će učiniti sve da se, kako je rekao, "poništi samovoljno i protupravno proglašena neovisnost Kosova". Pozvao je glavnog tajnika UN-a Ban Ki Moona da naloži poništavanje odluke o proglašenju kosovske neovisnosti i raspuštanje kosovske skupštine.
- Srbija nikada neće priznati neovisnost Kosova i Metohije - navodi se u Tadićevu priopćenju dostavljenom medijima, u kojem se dodaje da država sada ne treba poduzimati "ishitrene poteze". "Srbija reagira i reagirat će miroljubivim sredstvima, diplomatskim i pravnim, kako bi se poništio ovaj akt kosovskih institucija". Tadić je, zatražio od UNMIK-a i KFOR-a najviši stupanj sigurnosti za Srbe na Kosovu.
- Tražim od svih političara da u svojim izjavama pozivaju svoje pristalice na mir, ozbiljnost i suzdržanost. Stranačke promidžbe moraju odmah biti ostavljene po strani kako bi država u ovoj situaciji punoj izazova mogla djelovati odgovorno i jedinstveno - kazao je Tadić.
Srbijanski predsjednik pozvao je i medije u Srbiji da sljedećih dana "maksimalno odgovorno i bez senzacionalizma rade svoj posao" dodajući da će Srbija "ovu situaciju prebroditi mirno, dostojanstveno i civilizirano" te da "neće pribjegavati nasilju".

KOŠTUNICA: VRATIT ĆEMO KOSOVO!
Predsjednik Vlade Srbije, Vojislav Koštunica, izjavio je u nedjelju povodom proglašenja neovisnosti Kosova kako 'dok postoji srpski narod - Kosovo je Srbija' i da za Srbiju 'nikada neće postojati niti je ikada postojala lažna država Kosovo na njenom tlu, nastala nezapamćenim bezakonjem', prenosi u nedjelju srpski portal Politika. Dodao je i kako će vlada i parlamentarne stranke narednih dana organizirati mirne prosvjede diljem Srbije kako bi građani 'podigli glas u znak podrške svojim sunarodnicima na Kosovu i Metohiji'. U svojoj izjavi proziva SAD zbog 'destruktivne, surove i nemoralne politike', te da SAD stavlja silu prije Povelje UN-a kršeći međunarodni poredak zbog svojih vojnih interesa. Proziva i Europsku uniju koja je 'pognula glavu i zbog toga će biti odgovorna za sve dalekosežne posljedice koje će ovo nasilje imati na europski i svjetski poredak'. Time je, drži Koštunica, ponižena Europska unija, a ne Srbija.
- Pravi temelj lažne države Kosovo čine bombe kojima je NATO rušio Srbiju. Zato treba reći pravu istinu da iza ove lažne države stoje, prije svega, vojni interesi NATO pakta. Samo tako je mogla nastati ovakva lažna država, a ona zauvijek ostaje lažna makar za njeno priznanje zapadne zemlje žrtvovale cijeli svetski pravni poredak i riskirale mir, nastavlja Koštunica.
- Predsjednik SAD-a, koji je odgovoran za ovo nasilje, i njegovi europski sljedbenici, bit će crnim slovima upisani u povijest Srbije, ali i u svaku povijest međunarodnog prava i na njemu zasnovanog svjetskog poretka. Pozvao je sva ministarstva i državna tijela da Srbima na Kosovu omoguće najbolje moguće životne uvjete te radna mjesta. Zaključuje kako je Kosovo Srbija i da će se jednog dana skupa s Metiohijom vratiti u njen sastav.

Idi na 24sata

Komentari 11

  • boki44 18.02.2008.

    kao da srbe neko nesto pita

  • miletić 18.02.2008.

    U pravu si kad kažeš da krst i križ nisu jedno...

  • Elio 17.02.2008.

    bravo buzdovane :DD

Komentiraj...
Vidi sve komentare