To je to što me zanima!

Tajne snimke: Hrvatska policija ilegalno protjeruje migrante?

Border violence monitoring (BVM), udruženje nevladinih udruga objavio je opsežan video materijal za koji tvrde da prikazuje kolektivna protjerivanja migranta iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu
Vidi originalni članak

Snimke koje su anonimno dostavljene organizaciji Border Violence Monitoring (BVM) od pošiljatelja koji su iz sigurnosnih razloga željeli ostati anonimni, nastale su u šumi pored mjesta Lohovo u Bosni i Hercegovini, u blizini graničnog prijelaza Hrvatske i BiH. 

Snimane su kamerama skrivenim u nedovršenim i napuštenim kućama od 29. rujna do 10. listopada ove godine.

POGLEDAJTE VIDEO:

 

 - Ovaj video materijal dokazuje sumnju da hrvatska policija sistematski i kolektivno protjeruje izbjeglice na vanjskoj granici EU s BiH - kaže se u priopćenju BVM-a, udruženja više nevladinih udruga koje se bavi dokumentiranjem nezakonitih protjerivanja i nasiljem nad migrantima od strane zemalja EU.

Na nekoliko snimaka se nalaze i policajci s automatskim puškama, te policijski psi. Policajci su i na začelju kolone. Neki od njih koji prepraćuju migrante imaju oznake Ekipe za posebne zadaće interventne policije.

Policajci znaju biti i nasilni

U kolonama zna biti preko 50 ljudi a policajci s početka ili kraja kolone u rukama imaju žute vrećice u kojima, tvrde u BVM, drže mobitele koje su uzeli migrantima.

Premlaćivanja migranata na ovim snimkama nema. No, ipak ima nekoliko situacija koje su nasilne. U jednom trenutku policajac s vrha kolone pendrekom gura migranta u smjeru u kojem želi da grupa krene. Zatim, jedan od policajaca sa začelja nogom udara jednog od migranata. Vjerojatno zato što nije dovoljno brzo stao u kolonu. 

Migranti inače hodaju jedan po jedan, držeći ruku na ramenu onog ispred sebe.

Policajci znaju i zagalamiti na migrante kad se ne kreću dovoljno brzo i disciplinirano.

Iz udruge Border violence monitoring uz objavu ovog materijala tvrde kako on, po prvi put, dokazuje da hrvatska policija sustavno i daleko od službenih graničnih prijelaza protjeruje migrante na teritorij BiH.

Idi na 24sata

Komentari 342

  • Mbb 19.12.2018.

    Zanima me da li je video nadzor državne granice legalan privatnim osobama.

  • najiram 10 17.12.2018.

    čudo neviđeno svi policajci šepaju ...mislim da su ih migranti izcipelarili... tada su valjda morali uzeti oružje da zaštite ...a migranti idu ko podmazani...mislim da policija dobro obavlja svoju dužnost...a šverceri ostaju bez posla...i onda šalju montirane snimke...treba te udruge u bajbuk i po potrebi izgon iz države,.....

  • empatija 17.12.2018.

    To su ilegalni prelasci granice,ljudi,većinom muškaraca pri punoj snazi,bez dokumenata,opskrbljenih,lovom,mobitelima i karticama.Što bi trebali s njima

Komentiraj...
Vidi sve komentare