To je to što me zanima!

Tajni obred na Titovu grobu: Mitropolit je razljutio Brozove

Unuk Josipa Broza kaže da je crnogorski mitropolit Amfilohije prevario Jovankine sestre rekavši da joj se želi pokloniti na grobu, a izveo je pravoslavni ukopni obred
Vidi originalni članak

Zgroženi smo i smatramo da je mitropolitova gesta bila neprimjerena. Da smo znali što planira, nikada mu ne bismo dopustili dolazak u Kuću cvijeća, komentirao je Titov unuk Joška Broz incident s Amfilohijem.

Svi prisutni iznenadili su se kada je na Jovankinu i Titovu grobu izvadio kandilo i tamjan te započeo obred opela.

Joška Broz se prisjetio kako je crnogorsko-primorski mitropolit Amfilohije Radović još 2013. pokušao pravoslavni ukopni obred izvesti na Jovankinu sprovodu, ali mu obitelj nije dopustila.

'Onaj tko je to naručio, sigurno mu ne služi na čast'

- Sredinom siječnja nazvao je Jovankine sestre Nadu i Zoru te od njih tražio dopuštenje da se dođe pokloniti Jovanki u Kuću cvijeća. Dopustili su mu. Bili su prisutni Nada i Zorin sin Goran. Čim je započeo obred, pojavili su se fotografi. Sad ne možemo više ništa učiniti, no onaj tko je to naručio, sigurno mu ne služi na čast - uzrujano je prepričao Joška.

Amfilohije nije bio dostupan za komentar, no on je još 2013. govorio da Jovanka zaslužuje opelo jer je bila vjernica.

- Želio sam je posjetiti u bolnici, no liječnici su me odbili, rekavši da njezino zdravstveno stanje to ne dopušta - rekao je tada.

Unuk: Tito i Jovanka bili su ateisti do kraja života 

Njezina se obitelj s tom izjavom ne slaže. Joška je istaknuo da su Tito i Jovanka bili članovi Saveza komunista i ateisti do kraja života.

Josipa Broza su roditelji krstili, a i sam se više puta znao izjasniti kao katolik. Početkom lipnja 1945. godine primio je u Zagrebu izaslanstvo katoličkih svećenika na čelu s biskupom Franjom Salisom Seewisom. U tom razgovoru omaknula mu se fraza “ja kao katolik”, a znao ju je ponoviti i kasnije tijekom života.

Na tim su temeljima nastale priče kako je ležeći u bolnici na samrtnoj postelji u Ljubljani 1980. godine Tito tajno razgovarao s katoličkim svećenikom Frančekom Križnikom.

- Ta naklapanja nisu istinita. Ja sam bio u Ljubljani i dobro znam da je to sve izmišljotina - kazao je Joška dodajući da je jednaka stvar s pričom da se Tito zanimao za islam te da je pročitao Kuran.

Jovanka Broz zatražila je da je pokopaju u Kući cvijeća

Sestrama Nadi i Zori Jovanka Broz je na samrtnoj postelji rekla kako želi da je pokopaju uz Josipa Broza Tita. Pokop u mauzolejskom kompleksu Muzeja povijesti Jugoslavije, gdje Tito počiva od 1980. godine, bio je uz vojne počasti. Nazočio je srbijanski državni vrh, a Jovanku je ispratilo oko 10.000 ljudi.     

Idi na 24sata

Komentari 642

  • eminap 11.02.2015.

    sramota u kojim je uvjetima živjela, kome to ide na čast, a to što je Mitropolit izmolio svoje ništa ne vidim loše,

  • liliana 11.02.2015.

    Tito je trebao biti pokopan u Kumrovcu.

  • Vuk 107 brigada Valpovo 10.02.2015.

    Dali je imo u ruci glogov kolac

Komentiraj...
Vidi sve komentare