Obavijesti

News

Komentari 642

Tajni obred na Titovu grobu: Mitropolit je razljutio Brozove

Tajni obred na Titovu grobu: Mitropolit je   razljutio Brozove
3

Unuk Josipa Broza kaže da je crnogorski mitropolit Amfilohije prevario Jovankine sestre rekavši da joj se želi pokloniti na grobu, a izveo je pravoslavni ukopni obred

VIDEO

Zgroženi smo i smatramo da je mitropolitova gesta bila neprimjerena. Da smo znali što planira, nikada mu ne bismo dopustili dolazak u Kuću cvijeća, komentirao je Titov unuk Joška Broz incident s Amfilohijem.

Svi prisutni iznenadili su se kada je na Jovankinu i Titovu grobu izvadio kandilo i tamjan te započeo obred opela.

Joška Broz se prisjetio kako je crnogorsko-primorski mitropolit Amfilohije Radović još 2013. pokušao pravoslavni ukopni obred izvesti na Jovankinu sprovodu, ali mu obitelj nije dopustila.

'Onaj tko je to naručio, sigurno mu ne služi na čast'

- Sredinom siječnja nazvao je Jovankine sestre Nadu i Zoru te od njih tražio dopuštenje da se dođe pokloniti Jovanki u Kuću cvijeća. Dopustili su mu. Bili su prisutni Nada i Zorin sin Goran. Čim je započeo obred, pojavili su se fotografi. Sad ne možemo više ništa učiniti, no onaj tko je to naručio, sigurno mu ne služi na čast - uzrujano je prepričao Joška.

Amfilohije nije bio dostupan za komentar, no on je još 2013. govorio da Jovanka zaslužuje opelo jer je bila vjernica.

- Želio sam je posjetiti u bolnici, no liječnici su me odbili, rekavši da njezino zdravstveno stanje to ne dopušta - rekao je tada.

Unuk: Tito i Jovanka bili su ateisti do kraja života 

Njezina se obitelj s tom izjavom ne slaže. Joška je istaknuo da su Tito i Jovanka bili članovi Saveza komunista i ateisti do kraja života.

Josipa Broza su roditelji krstili, a i sam se više puta znao izjasniti kao katolik. Početkom lipnja 1945. godine primio je u Zagrebu izaslanstvo katoličkih svećenika na čelu s biskupom Franjom Salisom Seewisom. U tom razgovoru omaknula mu se fraza “ja kao katolik”, a znao ju je ponoviti i kasnije tijekom života.

Na tim su temeljima nastale priče kako je ležeći u bolnici na samrtnoj postelji u Ljubljani 1980. godine Tito tajno razgovarao s katoličkim svećenikom Frančekom Križnikom.

- Ta naklapanja nisu istinita. Ja sam bio u Ljubljani i dobro znam da je to sve izmišljotina - kazao je Joška dodajući da je jednaka stvar s pričom da se Tito zanimao za islam te da je pročitao Kuran.

Jovanka Broz zatražila je da je pokopaju u Kući cvijeća

Sestrama Nadi i Zori Jovanka Broz je na samrtnoj postelji rekla kako želi da je pokopaju uz Josipa Broza Tita. Pokop u mauzolejskom kompleksu Muzeja povijesti Jugoslavije, gdje Tito počiva od 1980. godine, bio je uz vojne počasti. Nazočio je srbijanski državni vrh, a Jovanku je ispratilo oko 10.000 ljudi.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 642
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.