To je to što me zanima!

Takva mrlja pretvorila bi naš Jadran u mrtvo more

Podmornicama su presjekli cjevovod i kupolastim čepom prekrili 90 posto rupe. Cijev su crijevom spojili na tanker koji će skupljati isteklu naftu
Vidi originalni članak

Tvrtka British Petroleum uspjela je u petak, 45 dana nakon havarije, postaviti čep na naftnu bušotinu u Meksičkom zaljevu. Robotiziranim podmornicama presjekli su cjevovod i kupolastim čepom prekrili 90 posto rupe. Cijev su crijevom spojili na tanker koji će skupljati naftu. Nadaju se kako će zaustaviti istjecanje, a za dva dana trebali bi se vidjeti prvi rezultati. Dosad je iscurilo oko 80 milijuna litara nafte, a katastrofu su pokušali zaustaviti i ubrizgavanjem cementa u bušotinu.
- Nafta pluta i dio mora koji pokrije izravno zagadi jer nema protoka kisika. Može uzrokovati nestanak živih organizama, a uz obalu su posljedice još dramatičnije - objasnio je prof. Tarzan Legović, predstojnik Zavoda za istraživanje mora i okoliša na Institutu “Ruđer Bošković”. Dodaje kako nafta koja dođe do obale ubija organizme koji tamo žive, ali i one koji se tamo hrane jer za njih više nema hrane ili je zagađena. Iako na našemu moru nema takvih naftnih bušotina, prof. Legović kaže kako bi istjecanje nafte u Jadran izazvalo još veću katastrofu nego što je ova u Meksičkom zaljevu.
- Posljedice bi bile tragične jer imamo zatvoreno more, ali i razvijeniji biljni i životinjski svijet - rekao je prof. Legović.



LJUTITI OBAMA ODGODIO SVA PUTOVANJA

Bijesan sam zbog cijele situacije zato što netko nije mislio o posljedicama svojih postupaka, rekao je američki predsjednik Barack Obama jučer, prije nego što je otišao posjetiti obitelji koje žive na jugoistočnoj obali Sjedinjenih Američkih Država. Obama će nekoliko dana nadgledati i čišćenje obale od nafte, a zbog havarije je odgodio putovanje u Australiju i Indoneziju.

Idi na 24sata

Komentari 13

  • WebSuperman 04.06.2010.

    jel smijemo sad ić skupljat tu naftu u fušu? :)

  • čiča555 04.06.2010.

    *** Izbrisano zbog nepoštivanja pravila *** Admin

  • zed_zed 04.06.2010.

    evo i nesreće u sjevernom moru - onečišćeno preko 300 km2 mora http://translate.google.dk/translate?js=y&prev=_t&hl=da&ie=UTF-8&layout=1&eotf=1&u=http%3A%2F%2Fepn.dk%2Fsamfund%2Fmiljo%2Farticle2087123.ece&sl=da&tl=en

Komentiraj...
Vidi sve komentare