To je to što me zanima!

Talibani zauzeli grad Gazni, SAD pozvao sve svoje državljane: Hitno napustite Afganistan!

Ghazni je smješten 150 kilometara jugozapadno od Kabula na antičkoj cesti koja povezuje prijestolnicu s drugim najvećim gradom Kandaharom
Vidi originalni članak

Talibani su zauzeli strateški grad Ghazni u četvrtak, deveto pokrajinsko središte koje su osvojili u tjedan dana, nakon što su američke obavještajne službe objavile da bi talibani mogli zauzeti prijestolnicu Kabul u roku od 90 dana.

Ghazni je smješten 150 kilometara jugozapadno od Kabula na antičkoj cesti koja povezuje prijestolnicu s drugim najvećim gradom Kandaharom.

Talibani su zauzeli vladine urede u Ghazniju nakon teških borbi, kazao je sigurnosni dužnosnik.

"Svi lokalni dužnosnici, uključujući guvernera pokrajine, evakuirani su prema Kabulu", kazao je anonimni dužnosnik za Reuters.

Intenzivne borbe vode se i u Kandaharu, a američka ambasada u Kabulu izdala je hitno priopćenje da svi američki državljani koji se nalaze u Afganistanu hitno napuste državu, obzirom da Talibani velikom brzinom osvajaju područja diljem Afganistana.

OBAVJEŠTAJNA PROCJENA Američki dužnosnik: Talibani bi mogli zauzeti Kabul za 90 dana

Uslijed povlačena međunarodnih snaga pod vodstvom SAD-a, čiji će posljednji vojnici napustiti zemlju do kraja mjeseca, talibani su preuzeli dvije trećine zemlje.

Čak i kada je islamistička skupina vladala zemljom, od 1996. do 2001., nije kontrolirala cijeli sjever. Čini se da talibani sada žele osigurati kontrolu nad cijelim sjeverom zemlje prije ofenzive na Kabul.

Budući da im je ruralne četvrti preteško braniti, vladine snage povukle su se kako bi zaštitile Kabul i druge gradove, zbog čega su tisuće obitelji napustile ruralna područja u nadi da će u gradovima biti sigurniji.

Talibani kažu da su zauzeli pokrajinski zatvor Kandahara.

""Borbe su prestale tek u 4 sata ujutro, a zatim su nakon prve molitve ponovno počele", rekao je jedan humanitarni radnik u Kandaharu.

RJEŠENJE SUKOBA NEIZGLEDNO Talibani ne žele pregovore dok je na vlasti Ašraf Gani

Talibani su rekli da su zauzeli zračne luke izvan gradova Kunduza i Sheberghana na sjeveru i Faraha na zapadu, što dodatno otežava opskrbu opkoljenih vladinih snaga.

Militanti navode da su zauzeli i Lashkar Gah, središte južne pokrajine Helmand.

Kandahar te druge južne i istočne pokrajine uz granicu s Pakistanom dugo su glavno uporište talibana, ali u posljednje su vrijeme talibani najviše napredovali na sjeveru.

Predsjednik Ashraf Ghani odletio je na sjever u Mazar-i-Sharif kako bi utjecao na vođe lokalnih milicija, čiji je utjecaj prethodno pokušavao umanjiti, da mu pomognu u borbi protiv talibana.

TALIBANI ZAZUZELI GRAD KUNDUZ SAD: 'Na Afganistancima je da brane svoju zemlju od talibana'

Prema sporazumu postignutom prošle godine između Sjedinjenih Država i talibana, pobunjenici su pristali, u zamjenu za američko povlačenje, da neće napadati snage američke koalicije te da se teritorij pod njihovom kontrolom neće koristiti za međunarodni terorizam.

Dužnosnik američkog ministarstva obrane u srijedu se pozvao na američke obavještajne službe po kojima bi talibani mogli izolirati Kabul u roku od 30 dana i zauzeti ga u roku od 90.

Biden je u utorak poručio kako ne žali zbog odluke o povlačenju američkih postrojbi te je apelirao na afganistanske vođe da se bore za svoju domovinu.

Idi na 24sata

Komentari 49

  • arwin 13.08.2021.

    Irak, Sirija, Afganistan....Amerikanci nigdje ne mogu nametnuti svoju volju. Pax Americana je mrtav. Razdoblje neizvjesnosti počinje.

  • najiram 10 13.08.2021.

    poćinili teške  zlićine  nad  civilima...opljačkali  državu   sad  kukavički  bježe  ostavljaju  demokrate  koje  su  stvorili  na  milost  i  nemilost  partije  i  partijskih  zloćinaca...a  hrvatska  će  biti  oznaćena  kao  okupatorska  sila  i  zloćinačka...isto  kao  i  sa  njemcima  ..njemački  i  austrijski  fašisti  nisu  ni  postojali...oni  nisu  naredili  jasenovac  i  druge  logore...a  hrvati  ostaju  glavni  fašisti...mož  misliti  koji  su  to  bili  fašisti  koji  su  na  sav  glas  vikali  da  su   za  dom  spemni...no  njemci  srbi  i  ostli  svijet  nisu  svatili  za  što  su  to  spremni  bili  hrvati...pa  za  otići  iz  okupatorske  vojske  fašističke  za  kući  otići  su  bili  spremni  u  svako  doba  i  noći   no  svijet  ne  svaća  da  dom  nije  dojč   več  kuča  i  ni  jedan  hrvat  nije  bil  spreman  da  dobrovoljno  gine  za  dojč.

  • Symbian 12.08.2021.

    ... završetak priče o tome kako su se američki freedom fighteri iz 80-ih pretvorili u teroriste.

Komentiraj...
Vidi sve komentare