News

Komentari 0

Američki dužnosnik: Talibani bi mogli zauzeti Kabul za 90 dana

Američki dužnosnik: Talibani bi mogli zauzeti Kabul za 90 dana

Američki predsjednik Joe Biden u utorak je rekao da ne žali zbog odluke o povlačenju američke vojske iz Afganistana nakon više od 20 godina

Talibani bi mogli izolirati Kabul u mjesec dana, a osvojiti ga za 90, rekao je u srijedu američki obrambeni dužnosnik Reutersu, pozivajući se na obavještajnu procjenu.

Talibani su u šest dana osvojili osam provincijskih prijestolnica u Afganistanu, brzinom koja je iznenadila američke dužnosnike.

Talibani sad kontroliraju 65 posto afganistanskog teritorija, a prijete osvajanjem još 11 provincijskih središta, kazao je u utorak europski dužnosnik.

Američka obavještajna zajednica je do prošlog mjeseca upozoravala da bi afganistanska vlada mogla pasti u manje od šest mjeseci.

Američki dužnosnik, koji je govorio pod uvjetom anonimnosti, rekao je da je nova procjena donesena nakon što su talibani iznenađujućom brzinom osvojili velike dijelove Afganistana.

„No to nije konačan zaključak“, kazao je, naglasivši kako afganistanske snage imaju šanse zaustaviti talibanski prodor.

Američki predsjednik Joe Biden u utorak je rekao da ne žali zbog odluke o povlačenju američke vojske iz Afganistana nakon više od 20 godina, kazavši da afganistanska vojska ima puno više vojnika od talibana te da se treba željeti boriti.

SAD je povukao sve vojnike iz Afganistana, osim onih koji štite američko veleposlanstvo i zračnu luku u Kabulu. Tamošnja vojna misija službeno završava 31. kolovoza.

Najčitaniji članci