To je to što me zanima!

Talijani u suzama ispratili voljene poginule u potresu

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Hrvatska podrhtava: U samo 15 sati tri puta su se zatresli Jastrebarsko i Knin. Mještani su u strahu zbog katastrofe u talijanskom gradiću L’Aquili...
Vidi originalni članak

Seizmografi su u četvrtak popodne zabilježili potres magnitude 3,2 prema Richteru s epicentrom 30-ak kilometara od Knina, na području BiH. Osjetio se u Kninu i okolici. Štete nije bilo. Knin se opet zatresao jučer u 8.19, ovaj put 2,9 prema Richteru. Ponovno je epicentar bio 30 km dalje, u BiH. Uplašili su se i stanovnici Jastrebarskog, kojeg je jučer u 7.32 zatreslo 2,3 prema Richteru.
- Imam sedam unuka i strahujem zbog njih. Ne mogu biti mirna jer smo jako blizu Italije koju je zadesila katastrofa - rekla je Ljubica Žganjer (63) iz Jastrebarskog.  Seizmolozi kažu da nema razloga za paniku jer je to normalna seizmološka aktivnost.
U Italiji su na Veliki petak u pokrajini Abruzzo ispratili žrtve razornog potresa koji je ubio 289 ljudi. Na nacionalnoj komemoraciji u policijskoj bazi u blizini razrušenoga grada L'Aquile okupili su se obitelji stradalih te državni dužnosnici. 205 poginulih ispratili su na dvosatnoj misi koju je predvodio biskup L'Alquile Giuseppe Molinari i Tarcisio Bertone, državni tajnik Svete Stolice. Lijesove su poslagali u redove, a male bijele s dječjim tijelima, postavili su na one njihovih roditelja.
- U ovim dramatičnim satima dok strahovita tragedija izjeda zemlju, osjećam se duhovno prisutan među vama i želim dijeliti vašu bol i želim zamoliti Boga da daruje vječni spokoj žrtvama - pročitao je tajnik Svete stolice Georg Gaenswein riječi pape Benedikta upućene tisućama neutješnih Talijana. Iako nije katolički običaj pokapati na Veliki petak, papa Benedikt XVI dozvolio je pogrebe. Po svršetku katoličke mise, održala se i muslimanska ceremonija pogreba za šestero stradalih koji su bili islamske vjeroispovijesti. U srijedu su već sahranili troje studenata. Ostale će pokopati u krajevima odakle potječu. U Italiji je danas proglašen dan žalosti. Talijanski predsjednik Giorgio Napolitano i premijer Silvio Berlusconi također su prisustvovali misi. Predsjednik za pogibiju krivima smatra slabe građevinske konstrukcije te je naredio istragu. Potragu za stradalima produljio je za još dva dana, do nedjelje, no spasioci smatraju da su šanse da ikoga više nađu živog gotovo nepostojeće. Usredotočit će se na procjenu štete i eventualno izvlačenje tijela ispod ruševina. Talijanska vlada osigurala je paket financijskih mjera za unesrećene kojima će im osigurati stanarinu, plin i struju za sljedeća dva mjeseca. U četvrtak su iz ruševina studentskog doma izvukli još tri trupla. Ukupno je poginulo sedmero studenata. Najmanje 16 djece mlađe od 16 godina, uključujući 5-mjesečnu bebu, je poginulo u potresu magnitude 6,3 stupnja po Richteru. Od katastrofalnog ponedjeljka, potresi još tresu središnju Italiju. U četvrtak navečer potres jačine 4,9 stupnjeva po Richteru opet je zatresao zemlju i srušio četverokatnicu u centru L'Aquile. Broj poginulih u petak ujutro porastao je sa 287 na 289.

DESECI DJECE OSTALI SU SIROČAD
Mirko svoju mamu nije vidio od ponedjeljka, kada je potres sravnio L'Aquilu. Dječaka su u četvrtak snimili reporteri britanskog The Suna. Pred šatorskim kampom, u kojem spavaju oni koji su ostali bez domova, dječak od oko šest godina, plakao je satima shvativši kako vjerojatno nikad više neće vidjeti svoju mamu. Neće vidjeti ni tatu. Ne zna se gdje su. Spasioci ne vjeruju da će ih naći žive. Mirko je samo jedan od desetaka djece koji će zbog potresa morati odrastati u sirotištu.

BERLUSCONI: MOŽETE SPAVATI U MOJIM VILAMA
Talijanski premijer ponudio je preživjelima Smještaj u svojim ogromnim vilama. Rekao je da će učiniti sve što može da pomogne, a može samo ponuditi smještaj u nekoj od svojih kuća.

Idi na 24sata

Komentari 15

  • classic 10.04.2009.

    Priroda je počela mijenjati ćud....

  • sprinterica 10.04.2009.

    od ove slike s bijelim kovčegom sam se naježila i stisnulo me u grudima, koja žalost, ne daj bože nikome

  • apocalypsa 10.04.2009.

    kako me rasplakala slika di ovo djete plače :( da mu bar mogu nekako pomoć..želim mu svu sreću svijeta!

Komentiraj...
Vidi sve komentare