To je to što me zanima!

'Tata me tuče pendrekom. Ako se popiškim po noći istuče me'

Istraživanja u Hrvatskoj pokazuju da je svako peto dijete kao i u cijeloj Europi doživjelo neki od oblika seksualnog zlostavljanja, kaže Gordana Buljan Flander
Vidi originalni članak

Istraživanja u Hrvatskoj pokazuju da je svako peto dijete kao i u cijeloj Europi doživjelo neki od oblika seksualnog zlostavljanja, da je 20-30 djece fizički zlostavljano i da je isti toliki broj emocionalno zlostavljano. Tako je za RTL rekla dječja psihologinja Gordana Buljan Flander.

'- Tata me tuče pendrekom. Noć je. Pipao je da li sam se popiškila. Ako jesam, naljutio bi se i istukao me. Ja sam se onda išla oprati - glasi samo jedno od potresnih svjedočanstava fizički ili seksualno zlostavljane djece.

- Potresne su ovo priče i svjedočanstva fizički ili seksualno zlostavljene djece. I to one male. Nekima su tek tri godine. No njihove slike koje iz glave izlaze na papir potpuno ostavljaju bez riječi.  Jednu trećinu seksualnih zlostavljača čine mama, tata, oćuh i maćeha, dakle najbliža rodbina, dok ostatak od 80-90 posto čine šira rodbina i bliski prijatelji obitelji - rekla je Buljan Flander.

Postoji nekoliko znakova koji mogu ukazivati na to da je dijete žrtva nasilnika.

- Kada govorimo o fizičkom zlostavljanju ta se djeca vrlo često identificiraju sa agresorom, pa onda i oni pokazuju agresivno ponašanje jer nauče da je to način na koji dobiju ono što žele. Tako da su to djeca koja u školi znaju biti agresivna i nasilna prema drugoj djeci. To su djeca koja se često boje svojih roditelja pa imaju vrlo nisko samopoštovanje - objasnila je Buljan Flander.

Idi na 24sata

Komentari 67

  • lilyan 17.11.2014.

    opendrčila bih ja njega i to tako da se on popiša pa taman mi to bilo zadnje što bih napravila u životu

  • knza 15.11.2014.

    Kao što rece extrem, djete drago pamti pa vrati, i kad pročitaš, sin lupio oca, e pa medalja ima dvije strane.

  • ivič 15.11.2014.

    gospođo Gordana sve to stoji i istina ali vaši zaposlenici slabo rade!Nap djete dolazi na obradu radi rastave roditelja i obiteljskog nasilja nad mamom!Svaka tri mjeseca po 15 minuta i šta to djete stigne reči i otvoriti!Pitaju jednog,pa drugog djete čeka a savjet morate surađivati a on se dere i vrjeđa!Nije ih briga što mama mora tražiti slobodno voziti 100km!Godinu dana to traje i nije se maklo s mjesta!

Komentiraj...
Vidi sve komentare