To je to što me zanima!

'Tata, probudi se': Goran (33) pao je u komu, budan spava...

Goran Šturbek (33) iz Presečna Visočkog kraj Novog Marofa lani u srpnju imao je težak moždani udar. Do tada živio je punim plućima te je uvijek bio nasmijan
Vidi originalni članak

Leona (9), Elena (5) i Dominik (4) prepričavaju dogodovštine s igrališta, ručicama dodiruju oca, legnu pokraj njega, strepe kraj njegova kreveta. Najsretniji su kad ih prati očima.

Jedina im je želja da se njihov tata probudi. Goran Šturbek (33) iz Presečna Visočkog kraj Novog Marofa lani u srpnju imao je težak moždani udar. Do tada živio je punim plućima, uvijek je bio nasmijan, igrao je nogomet. Nakon udara pao je u vigilnu komu, stanje u kojem bolesnik nije na aparatima, a kad ne spava, leži otvorenih očiju. Ipak, nema sposobnost komunikacije s okolinom. Godinu dana proveo je na rehabilitaciji u toplicama. Supruga Mirjana (32) provodila je s njim koliko god je mogla vremena. Kad je otpušten iz bolnice, za nju nije bilo dvojbe, nabavila je bolnički krevet, poseban madrac. 


- Nisam ga željela staviti u nekakav dom. Želim da je s nama. Djeca su sretna jer je tu, iako ne može s njima komunicirati - kaže Mirjana.

Nakon udara pao je u vigilnu komu, stanje u kojem bolesnik nije na aparatima, a kad ne spava, leži otvorenih očiju

Goran pomiče glavom i očima, nekad stisne šaku, no ne zna se je li svjestan okoline, čuje li ih i vidi. Mirjana vjeruje da osjeća njihovu blizinu. Zaljubili su se u srednjoj školi. Do moždanog udara Goran je radio kao elektromehaničar, a u slobodno vrijeme je sagradio obiteljsku kuću.

Podigao ju je od temelja do krova i uredio okućnicu, a u planu je bilo i sređivanje potkrovlja za dječje sobe. Sada Mirjana i djeca spavaju u jednoj sobi. Leona ide u školu, odlična je učenica. Treba mir da bi mogla učiti.

Elena spava sa mnom u krevetu i gotovo svake noći se probudi kad čuje mene da se dižem kako bi otišla provjeriti Gorana

- Elena spava sa mnom u krevetu i gotovo svake noći se probudi kad čuje mene da se dižem kako bi otišla provjeriti Gorana. Voljela bih da im se urede sobe u potkrovlju, ali nemam za to novca - kaže Mirjana. Status njegovateljice ne može dobiti. Njegovatelj može biti samo roditelj ili dijete, ali ne i bračni partner. Mjesečna primanja su invalidnina, bolovanje i dječji doplatak, sveukupno oko 4500 kn, a Mirjana otplaćuje i kredit. 


- Zdravstveno ne pokriva sve Goranove potrebe. Hranim ga kašama na sondu, preko ljeta je to bilo jednostavno jer nam je vrt bio pun voća i povrća, ali sad ću sve morati kupovati - rekla je Mirjana.

Mladoj obitelji potreban je građevni materijal, a ako možete, pomozite im i financijski. Za dogovor o donaciji građevinskog materijala kojim će se urediti dječje sobe za Leonu (9), Elenu (5) i Dominika (4), Mirjanu možete nazvati na broj telefona 091 783 2499, a broj računa u Zabi je IBANHR 4523600003116163554. 

Idi na 24sata

Komentari 125

  • toplogas 28.10.2013.

    Ljudi neznam dal neko od vas poznaje tu obitelj il ne, al mi ih poznajemo i znamo kakva je situacija....to šta se vidi da je kuća uređena to su napravili prije nego se to desilo, a da je Goran znao šta će mu se desiti vjerojatno bi sada bili u sobi 5*5 da nemaju tolke izdatke...zato onima koji ne žele pomoći bolje im je da se suzdrže svojih komentara, jel neznaju šta njih može sutra zadesit i možda će baš oni tražiti pomoć....Mirjani se divimo svi, jel znamo šta je proteklih godinu i 3 mjeseca proživjela i putovala svaki dan u bolnicu kod Gorana...LIJEPO VAS MOLIM VAS "JAKO PAMETNE" SUZDRŽITE SE KOMENTARA, JEL PONAVLJAM SUTRA SE TO SVE MOŽE I VAMA DESITI!!!!

  • 27.10.2013.

    kakav debilni zakon da bračni drug ne može biti njegovatelj? zašto to uopće ograničavat na neke rodbinske veze? mladoj obitelji želim svu sreću i nek se tata i muž šta prije probudi iz kome (ne piše kakve su šanse za to).

  • IvanaĆatić 27.10.2013.

    Na dan vjenčanja obećavamo pred Bogom,svećenikom,obitelji,prijateljima i jedno drugome da ćemo biti zajedno u dobru i zlu,zdravlju i bolesti.dok nas smrt ne rastavi,zar ne???????'Zašto onda bračni drug nemože biti njegovatelj?????Te gluposti su dopuštene samo u našoj državi,sramota.

Komentiraj...
Vidi sve komentare