To je to što me zanima!

Tek 50-ak antifašista obilježilo godišnjicu strijeljanja Končara

Slavko Matić iz Zajednice udruga antifašista podsjetio je na legendarne Končareve riječi 'Milosti ne tražim, niti bih vam je dao', koje je izrekao nakon izricanja presude
Vidi originalni članak

Tek pedesetak antifašista i predstavnika gradske vlasti u utorak je paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca obilježilo 70. obljetnicu pogibije Rade Končara i njegovih suboraca u šibenskom Spomen parku na Šubićevcu. Slavko Matić iz Zajednice udruga antifašista podsjetio je na legendarne Končareve riječi 'Milosti ne tražim, niti bih vam je dao', koje je izrekao nakon izricanja presude. Isti dan su na Šubićevcu  talijanski vojnici strijeljali još 25 Splićana.

- Svaki put kad se nađem na ovom mjestu gdje je pobijena hrvatska, dalmatinska mladost, koja je željela samo slobodu i nezavisnost, pomislim kako je najmanje što možemo učiniti da se nađemo i da im odamo počast. Oni su strijeljani jer su željeli isto što i naša mladost u ovom nedavno završenom ratu. Izgubili su život samo stoga što su željeli biti svoji na svome. Nažalost, ta povijest se ponovila, a nadam se da se nikada više neće ponoviti, da su žrtve Rade Končara i ove dalmatinske mladosti ovdje, kao i svih žrtava u Domovinskom ratu dovoljan zalog za sve nas koji nastavljamo živjeti. Najmanje što možemo učiniti je da im zahvalimo i odamo počast na ovom mjestu gdje su dali svoje živote - rekao je gradonačelnik Šibenika dr. Ante Županović.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • noel-leon 23.05.2012.

    ajme pa koliko su godina imali ti živući borci kad je bio rat ???? ne više od 5g.

  • Željko Franjković 22.05.2012.

    I takvi kao Končar su ubijali Hrvatsku mladost,ako su bili na drugoj strani .Zar nisu svi zločini -zločini?

  • čamil 22.05.2012.

    Nema graha, nema antifašista: Tako vam to ide danas.

Komentiraj...
Vidi sve komentare