To je to što me zanima!

Testirali smo domaće i strane tilzite: Koji je bio najukusniji?

Gastrožiri 24sata kušao je šest sireva. Četiri nose naziv tilzit, a dva napravljena u Njemačkoj - tilsiter. Tako je i onaj koji se najviše svidio našim kušačima...
Vidi originalni članak

Doseljenici iz Švicarske u novom su mjestu sredinom 19. stoljeća počeli raditi sir. Kako se zbog različite sirovine, ali uvjeta proizvodnje, razlikovao od onoga koji su radili u domovini, dali su mu novo ime, tilsit, po mjestu u kojem su živjeli.

Mjesto na rijeci Njemen do 1945. zvalo se Tilsit i bilo dio Istočne pruske oblasti u Njemačkoj. Na litvanskom se zvalo Tilžė. Nakon toga pripalo je Kalinjingradskoj oblasti u Rusiji i zove se Sovjetsk. Zadržali su tradiciju proizvodnje sira, koji se nazivaju i tilsiter te sovjetski. Još postoje stari, originalni pogoni za proizvodnju tilzita, koji je posebne rupičaste strukture, a može imati između 30 i 60 posto mliječne masti.  

Gastrožiri 24sata kušao je šest sireva. Četiri nose naziv tilzit, a dva napravljena u Njemačkoj - tilsiter. Tako je i onaj koji se najviše svidio našim kušačima, Milbona Tilsiter, Lidlove robne marke, napravljen u Njemačkoj. Drugo i treće mjesto podijelili su Zdenkin Tilsit te onaj koji ista tvrtka radi za Spar. No na deklaracijama obaju sireva sitno piše da su iz Nizozemske. Na četvrtome mjestu je također sir Sparove robne marke, no taj su napravili u Njemačkoj. Zapravo jedina dva sira koji su napravljeni u Hrvatskoj nisu se baš svidjeli kušačima. 

Idi na 24sata

Komentari 7

  • 10.09.2017.

    gastroziri vam je ko i vi, novinari! reklama za lidl! toliko jedem sireve da mogu prepoznati sve te plasticne, kockaste, kao sto su ovi testirani... a posto se o ukusima ne raspravlja, reci cu da meni okusom lidlovi sirevi su smece!

  • 50 nijanski šljive 09.09.2017.

    Lidl, jel to onaj što prodaje slaninu s dodatkom salmonele?

  • Wrazica. 09.09.2017.

    Najbolji mi je od Schärdinger -a

Komentiraj...
Vidi sve komentare