Gastrožiri 24sata kušao je šest sireva. Četiri nose naziv tilzit, a dva napravljena u Njemačkoj - tilsiter. Tako je i onaj koji se najviše svidio našim kušačima...
Testirali smo domaće i strane tilzite: Koji je bio najukusniji?
Doseljenici iz Švicarske u novom su mjestu sredinom 19. stoljeća počeli raditi sir. Kako se zbog različite sirovine, ali uvjeta proizvodnje, razlikovao od onoga koji su radili u domovini, dali su mu novo ime, tilsit, po mjestu u kojem su živjeli.
Mjesto na rijeci Njemen do 1945. zvalo se Tilsit i bilo dio Istočne pruske oblasti u Njemačkoj. Na litvanskom se zvalo Tilžė. Nakon toga pripalo je Kalinjingradskoj oblasti u Rusiji i zove se Sovjetsk. Zadržali su tradiciju proizvodnje sira, koji se nazivaju i tilsiter te sovjetski. Još postoje stari, originalni pogoni za proizvodnju tilzita, koji je posebne rupičaste strukture, a može imati između 30 i 60 posto mliječne masti.
Gastrožiri 24sata kušao je šest sireva. Četiri nose naziv tilzit, a dva napravljena u Njemačkoj - tilsiter. Tako je i onaj koji se najviše svidio našim kušačima, Milbona Tilsiter, Lidlove robne marke, napravljen u Njemačkoj. Drugo i treće mjesto podijelili su Zdenkin Tilsit te onaj koji ista tvrtka radi za Spar. No na deklaracijama obaju sireva sitno piše da su iz Nizozemske. Na četvrtome mjestu je također sir Sparove robne marke, no taj su napravili u Njemačkoj. Zapravo jedina dva sira koji su napravljeni u Hrvatskoj nisu se baš svidjeli kušačima.