To je to što me zanima!

Theresa May će formirati vladu s unionistima iz Sjeverne Irske

May je u petak zatražila od britanske kraljice Elizabete II. dopuštenje da formira novu vladu nakon izbornog debakla jer su njezini konzervativci izgubili apsolutnu većinu u parlamentu
Vidi originalni članak

Britanska premijerka Theresa May kazala je u petak da će formirati novu vladu uz pomoć sjevernoirskih unionista kako bi izbjegla političku neizvjesnost i uspješno privela kraju pregovore o Brexitu.

May je u petak zatražila od britanske kraljice Elizabete II. dopuštenje da formira novu vladu nakon izbornog debakla jer su njezini konzervativci izgubili apsolutnu većinu u parlamentu uoči početka pregovora o Brexitu.

Na pragu svoje službene rezidencije u Downing Streetu, May je novinarima kazala da se u parlamentu može osloniti na potporu svojih "prijatelja"  iz sjevernoirske Demokratske unionističke stranke (DUP).

"Nastavit ćemo s radom prije svega s našim prijateljima i saveznicima iz Demokratske unionističke stranke", kazala je.

"Naše dvije stranke imaju snažne odnose već godinama i to mi ulijeva vjeru da ćemo moći surađivati u interesu cijelog Ujedinjenog Kraljevstva."

DUP, koji se zauzima da Sjeverna Irska ostane u Ujedinjenom Kraljevstvu i ima konzervativne poglede na socijalna pitanja, povećao je na izborima broj svojih zastupnika na 10.

"Ispunit ćemo obećanje Brexita zajedno i u idućih pet godina izgraditi zemlju u kojoj nitko, nijedna zajednica, neće biti zaboravljen", kazala je May.

DUP nije želio komentirati ovu vijest.

Tusk joj poručio: 'Nemamo vremena za gubljenje'

Pregovore o izlasku Velike Britanije treba voditi u najboljem mogućem ozračju i osigurati ishod koji će biti najmanje štetan za građane, poduzeća i države, istaknuo je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk u pismu u kojem čestita Theresi May na ponovnom imenovanju za britansku premijerku.

"Naša zajednička odgovornost i hitna zadaća jest voditi pregovore o izlasku Ujedinjene Kraljevine iz EU-a u najboljem mogućem ozračju, osiguravajući najmanje štetan ishod za naše građane, poduzeće i države nakon ožujka 2019. godine. Vremenski okvir koji je definiran člankom 50 Ugovora EU-a ne ostavlja nam vrijeme za gubljenje", poručio je Tusk u svom pismu.

Velika Britanija je 29. ožujka poslala službenu obavijest o aktiviranju članka 50, koji regulira izlazak iz EU-a, te od toga dana teče dvogodišnji rok do kada se pregovori trebaju završiti.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • Voltaire_ 10.06.2017.

    Sloboda za borbu S.Irske od engleskih okupatora USKORO :)

  • Voltaire_ 10.06.2017.

    Eeeee, nasto ste vi spali gospodjo ? May , formirate vladu sa nacistima, koji nastoje unistiti katolike u S. Irskoj . Fuj.

  • ak47 10.06.2017.

    Očekivano, May ostaje premijerka a kako i nebi kada se zauzima za smanjenje ljudskih prava u sklopu lažne borbe protiv terorizma...

Komentiraj...
Vidi sve komentare