To je to što me zanima!

Theresa May odgađa glasanje o Brexitu jer strahuje od poraza?

Informacije o odgodi dolaze samo nekoliko sati nakon što je najviši sud EU-a odlučio da Britanija može jednostrano povući odluku o Brexitu
Vidi originalni članak

Britanska premijerka Theresa May odgodit će parlamentarno glasovanje o sporazumu o Brexitu zakazano za utorak, prenosi BBC.

Nakon što su zastupnici upozorili premijerku da će teški poraz u parlamentu zbaciti i njezinu vladu, May je u ponedjeljak sazvala konferencijski razgovor s ministrima iz vlade kako bi raspravila što da čini po pitanju svog kompromisnog sporazuma o Brexitu koji Velikoj Britaniji omogućava izlazak iz saveza, no i dalje drži tu državu u orbiti Europske unije.

Iako još nema službenih izjava o glasovanju, dva izvora su Lauri Kunstberg, urednici politike na BBC-ju, otkrili kako se glasovanje odgađa. Takvu informaciju ima i novinar Financial Timesa blizak kabinetu.

May i njeni ministri ponavljali su kako će se glasovanje održati po planu, što je poručila i njezina glasnogovornica u ponedjeljak. May bi se parlamentu trebala obratiti u 16 sati i 30 minuta po hrvatskom vremenu, prenosi agencija dpa.

Informacije o odgodi dolaze samo nekoliko sati nakon što je najviši sud EU-a odlučio da Britanija može jednostrano povući odluku o Brexitu. U isto vrijeme britanski je sterling pao na najnižu razinu od lipnja 2017. godine. 

Sporazum dogovoren prošli mjesec u Bruxellesu stvorio je mnoge protivnike u svim britanskim političkim spektrima. Euroskeptici smatraju kako Britanija njime postaje vazalska država EU-u, dok pobornici Europe iznose istu ideju, no drugim riječima, tvrdeći kako će zemlja time samo provoditi pravila, bez sudjelovanja u njihovom donošenju. 

Sjevernoirska Demokratska unionistička stranka (DUP), saveznica May u parlamentu koja joj drži većinu, također je odbacila sporazum. 

Idi na 24sata

Komentari 9

  • Ivica9999 11.12.2018.

    Samo neka idu što prije

  • Zmar116 11.12.2018.

    Nevjerovatno da su si Britaci dozvolili taj luksuz da im par avanturista, šarlatana i hoštaplera proda priču da će im bez EU biti bolje..Država u kojoj su glavni biznis financije i gdje se malo toga proizvodi, se nebi smjela izolirati od ostatka Europe..Drugi dio priće su Škoti i Sjeverni Irci koji većinom ne odobravaju odlazak Britanije iz EU.Nakon odlaska Britanije iz EU,poprilićno će se poremetiti , ionako nikad previše dobri odnosi unutar Britanije, Engleza sa Škotima i Ircima..Nakon ove odluke,na duže staze, je vrlo upitna opstojnost samog Ujedinjenog Kraljevstva,a i NATO Savez više nikad neće biti ono što je bio... .

  • Akull 10.12.2018.

    Dje je zapelo,narod je rekao svoje ??!?

Komentiraj...
Vidi sve komentare