To je to što me zanima!

Thompson ne odustaje: Pjesmu opet počeo povikom 'Za dom'

Podsjetimo, sud je nedavno proglasio krivim pjevača Marija Rosu zbog izvođenja Thompsonove pjesme prije pet godina i korištenja pozdrava 'Za dom'. Sada je Thompson isti pozdrav koristio i u Širokom Brijegu
Vidi originalni članak

Pravomoćna presuda Visokog prekršajnog suda nije imala nekog utjecaja na Marka Perkovića Thompsona koji je opet na početku svog hita Bojna Čavoglave koristio ustaški pozdrav 'Za dom', piše Večernji.

Pjesmu je izvodio u Širokom Brijegu, a snimku je objavio i na svom Facebooku, gdje se jasno čuje 'spremni' nakon njegovog povika 'Za dom'. 

O SPORNOM POZDRAVU Škoro o 'ZDS': Ne podržavam ništa što dijeli hrvatski narod

Podsjetimo, sud je nedavno proglasio krivim pjevača Marija Rosu zbog izvođenja Thompsonove pjesme prije pet godina i korištenja pozdrava 'Za dom'. 

OSTOJIĆ: 'Odluka o Za dom spremni je putokaz za buduća postupanja'

Presuda navodi da je pozdrav 'Za dom' i 'Za dom spremni' korišten i kao službeni pozdrav ustaškog pokreta NDH koji je nastao od fašizma i koji je utemeljen na rasizmu i time simbolizira mržnju prema ljudima različite rase, vjerskog i etničkog identiteta.

ODLUKA SUDA Kaznili ga jer je pjevao 'Za dom spremni', hoće li i Thompsona?

- Bez obzira na žalbene navode da je otpjevao pjesmu na način kako je ista objavljena u izvornom tekstu pjesme ‘Bojna Čavoglave’ i koja je objavljena u Službi zaštite autorskih muzičkih prava Hrvatskog društva skladatelja, okrivljenik je mogao i trebao biti svjestan mogućeg negativnog utjecaja izvikivanja ovog izraza i trebao se suzdržati od takvog ponašanja - navodi se u obrazloženju koje potpisuje predsjednik tročlanog sudskog vijeća Siniša Senjanović.

Idi na 24sata

Komentari 248

  • 19.08.2019.

    Kruha i igara... Jedni nažalost emigriraju iz zemlje u potrazi za boljim poslom, jedni se bore za lijekove koje im HZZO ne plaća, jedni otvaraju firme i zatvaraju zbog nesnošljive birokracije koja im neda disati, jedni se bore za obrazovne reforme, jedni se bogate na račun sirotinje, - ali cijelo to vrijeme je "pozdrav" i dalje "na tapeti" i aktualan. Kruha i igara...

  • centarfor 19.08.2019.

    Da li i ZAMP zarađuje na toj pjesmi? S druge strane, "svastika" je podrijeklom iz Indije i stara je nekoliko stotina godina. Da li to znači da se ona može zahvaljujući tome koristiti u javnosti ili na primjer na stadionu bez kazne. NE MOŽE. Dakle nikakvih opravdanja za korištenje ZDS nema jer je situacija s nastankom i krištenjem vrlo slična. Bojnu Čavoglave slušam redovito. Trebalo bi je pustiti u izvedbi na koncertima ali bez korištenja u drugim prilikama.

  • floydri 18.08.2019.

    Samo u ovakvim jadnim, neuređenim državama, kao što su BiH i Hrvatska, u 21.stoljeću može se tolerirati otvoreni fašizam. Dobro je Nobilo rekao: "O fašističkom pozdravu dileme se mogu pojaviti samo u Hrvatskoj"...Za Vrapče Spremni.

Komentiraj...
Vidi sve komentare