To je to što me zanima!

Tisuće Nijemaca prosvjeduju zbog nuklearnog otpada

Prosvjednici traže od Angele Merkel promjenu smjernica u energetskoj politici. Policija se sukobljavala s aktivistima koji su pokušali prokopati tunel ispod ceste
Vidi originalni članak

Stotine tisuća ljudi diljem Njemačke u subotu je prosvjedovalo protiv transporta nuklearnog otpada koji je ušao u Njemačku i kreće se prema skladištu u Gorlebenu u saveznoj državi Donja Saska. Samo tamo se okupilo više od 50.000 prosvjednika koji od Angele Merkel i njezine vlade traže promjenu smjernica u energetskoj politici. Policija se tijekom dana nekoliko puta sukobljavala s aktivistima koji su pokušali prokopati tunel ispod jedne prilazne ceste. Bilo je i ozlijeđenih jer su snage reda morale upotrijebiti palice i suzavce. Na drugom kraju zemlje, u saveznoj državi Porajnje oko tisuću prosvjednika spriječilo je ulazak vlaka s tzv. castor spremnicima u kojima se nalazi atomski otpad. Vlak ipak tijekom popodneva uspio prijeći francusko-njemački granicu i ući u zemlju.

Vlada kancelarke Angele Merkel je nedavno donijela odluku kojom su usporili proces zatvaranja atomskih centrala u Njemačkoj. Aktivisti joj zamjeraju taj potez jer je popustila pred atomskim lobijem koji će produljenjem rada svojih centrala ostvariti ogromne profite.

>>> Više čitajte na portalu HRT-a

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare